Isplovio prvi kineski kruzer

Brod Adora Magic City, težak 135.500 tona, može primiti više od pet hiljada putnika.

Brod ima više od 20 restorana i barova, zatvoreni park sa palmama, pozorište sa skoro 1.000 mjesta i tržni centar od 2.000 kvadratnih metara (EPA)

Prvi kruzer izgrađen u Kini, koji može primiti više od 5.000 putnika, isplovio je iz Šangaja na svoje prvo putovanje.

Brod Adora Magic City, težak 135.500 tona, zajednički su naručile kompanije China State Shipbuilding Corp i američka korporacija Carnival Corp, prenosi Tanjug, pozivajući se na Financial Times.

Brod ima više od 20 restorana i barova, zatvoreni park sa palmama, pozorište sa skoro 1.000 mjesta i tržni centar od 2.000 kvadratnih metara, te može primiti 5.246 putnika, navodi se u saopštenju kompanije koja ga je izgradila.

‘Početak brzog i neizbježnog razvoja’

Izgradnja broda kasnila je zbog pandemije COVID-19, navedeno je u dokumentaciji kompanije za klasifikaciju plovila Lloyd's Register (LR).

Nakon što je sredinom decembra u Hong Kongu stranim novinarima predstavila svoj najveći putnički avion C919 proizveden u Kini, kineska industrija nastavlja provoditi strategiju nezavisnosti od stranih tehnologija.

Iako je mnogo dijelova ugrađenih u kruzer nabavljeno od stranih dobavljača, Marko Skopaz iz LR-a smatra da Kina u budućnosti ima izglede da izgradi sopstveni lanac snabdijevanja i ocjenjuje da je ovaj brod “početak brzog i neizbježnog razvoja kineskog projektovanja i izgradnje kruzera”.

Izvor: Agencije