Mediji koje Twitter označi da ih ‘finansiraju vlasti’ gase račune

Twitter je nedavno uveo pravilo označavanja medija koje finansiraju vlasti.

CBC je prestao objavljivati sadržaje na društvenoj mreži Twitter nakon što je označena kao medij koji finansiraju vlasti (Reuters)

Kanadska javna radiotelevizija Canadian Broadcasting Corporation (CBC) prestala je objavljivati na društvenoj mreži Twitter nakon što je označena kao medij koji finansiraju vlasti.

Njen Twitter račun je opisan kao medij koji prima “69 posto sredstava od vlade”, a prije toga pisalo je da prima 70 posto sredstava od vlade.

Vlasnik Twittera Elon Musk objasnio je da je “Canadian Broadcasting Corp rekao da ga s manje od 70 posto finansira vlada”, pa su “ispravili oznaku”.

CBC će suspendirati svoje aktivnosti na Twitteru zbog oznake, a spor je privukao pažnju kanadskog premijera Justina Trudeaua i njegovog konzervativnog rivala Pierrea Poilievrea, piše Reuters a prenosi Hina.

Prethodno su neki CBC-jevi sadržaji na Twitteru počeli nositi oznaku “mediji koje financira vlada”.

CBC je odgovorio da ga ne finansira vlada, već da se “javno finansira kroz parlamentarna izdvajanja o kojima glasaju svi zastupnici u parlamentu”.

“Naše novinarstvo je nepristrano i nezavisno. Sugerirati suprotno je neistinito. Zato pauziramo naše aktivnosti na Twitteru”, objavio je CBC.

Televizija je također rnavela da oglašavanje pomaže u pokrivanju troškova na svim platformama.

Kritike premijera Trudeaua

Prethodno je Trudeau optužio Poilievrea da je angažirao američkog milijardera da napadne kanadsku javnu radioteleviziju, nakon što je Poilievre potaknuo Muska da CBC označi kao “finansiran od strane vlade”.

Poilievre je prošle sedmice na Twitteru naveo kako je pisao Musku tražeći da se Canadian Broadcasting Corporation označi “tačno”.

Poilievre, koji je prošle godine preuzeo stranku i vodi kampanju za obustavu finansiranja CBC-a, proslavio je odluku, napisavši na Twitteru da “sada ljudi znaju da je to Trudeauova propaganda, a ne vijest”.

Obraćajući se novinarima, Trudeau je rekao: “Napad na ovu kanadsku instituciju, napad na kulturu i lokalni sadržaj koji je toliko važan mnogim Kanađanima, stvarno ukazuje na vrijednosti i pristup koji gospodin Poilievre ima”.

“Kako bi napao ovu instituciju koja je važna za mnoge, mnoge Kanađane, on trči američkim milijarderima, tehnološkim divovima koje nastavlja braniti”.

Trudeauovu manjinsku vladu podržavaju ljevičarski Novi demokrati, a izbori se očekuju tek 2025.

Aktivnosti na Twitteru prekinuo i švedski javni radio

Švedski javni radio (SR) također je objavio u utorak da prekida aktivnosti na Twitteru.

“Sveriges Radio je već neko vrijeme smanjio svoje prisustvo na Twitteru, a sada smo odlučili da posve prekinemo svoje aktivnosti na toj platformi, kao i da ugasimo niz profila”, objavio je na svojem blogu taj najslušaniji radio u zemlji.

“Moramo koncentrirati i utvrditi prioritete u pogledu prisustva SR-a na internetu, a Twitter se u protekloj godini jednostavno promijenio i postao nam je manje važan”, rekao je radijski dužnosnik za društvene medije Christian Gillinger.

Prošle sedmice američki javni radio NPR postao je prva velika medijska kuća koja je napustila Twitter u znak prosta protiv nove politike te mreže, koju je Musk kupio u oktobru za 44 milijarde dolara.

Otkako je kupio Twitter, Musk je ublažio pravila o kontroli sadržaja na platformi dopustivši povratak mnogobrojnim korisnicima koji su bili zabranjeni zbog objava koje su poticale na mržnju ili širenja dezinformacija. Otpustio je i puno zaposlenika. Twitter je imao 7.500 zaposlenika, a sada ih ima manje od 2.000.

Izvor: Agencije