Veliki asteroid će proći blizu Zemlje, ali 2029. godine – NASA tvrdi da je spremna

Očekuje se da će svemirska letjelica koju je NASA lansirala 2016. biti u poziciji da pruži detaljan pregled rijetkog bliskog susreta s velikim asteroidom.

Asteroid Apophis je nazvan po demonskoj zmiji koja utjelovljuje zlo i haos u staroegipatskoj mitologiji (Reuters - Ilustracija)

Za pet i po godina, predviđaju astronomi, asteroid širok otprilike kao Empire State Building proletjet će svemirom unutar 32.200 kilometra od Zemlje, što je jedinstven događaj u modernoj historiji.

Kada se to dogodi, očekuje se da će svemirska letjelica koju je NASA lansirala 2016. biti u poziciji da pruži detaljan pregled ovog rijetkog bliskog susreta, prenosi Reuters.

Očekuje se da će misija, koju vode naučnici sa Univerziteta u Arizoni, dati uvid u formiranje planeta i saznanja koja bi mogla poslužiti u nastojanjima da se izgradi odbrambeni sistem protiv mogućih sudara asteroida „sudnjeg dana“ sa Zemljom.

U vrijeme otkrića 2004. godine, činilo se da asteroid Apophis, nazvan po demonskoj zmiji koja utjelovljuje zlo i haos u staroegipatskoj mitologiji, predstavlja ozbiljnu prijetnju Zemlji, a naučnici su predviđali potencijalni sudar 2029. Precizna posmatranja su od tada utvrdila da ne postoji rizik od udara barem još jedno stoljeće.

Na manje od desetine Mjesečeve udaljenosti

Ipak, njegovo sljedeće približavanje 2029. dovest će asteroid u blizinu Zemlje – manje od jedne desetine Mjesečeve udaljenosti od nas i prilično unutar orbite nekih geosinhronih Zemljinih satelita.

Svemirska letjelica koja sada ide prema susretu s Apophisom je OSIRIS-REx, koja je dospjela na naslovnice uzevši uzorak tla s drugog asteroida prije tri godine i poslavši ga natrag na Zemlju u kapsuli koja je padobranom sletjela u Utahu prošlog septembra.

Umjesto da povuče letjelicu iz upotrebe, NASA ju je rebrandirala u OSIRIS-APEX (skraćeno od APophis EXplorer) i pokrenula njene potisnike kako bi je postavila na kurs prema sljedećoj meti.

Ekspedicija na Apophis detaljno je opisana u pregledu misije objavljenom u časopisu Planetary Science Journal.

Izvor: Agencije