Zbog klimatskih promjena 41 posto vodozemaca pred izumiranjem

Stanje vodozemaca danas je u svijetu mnogo lošije nego u vrijeme kada je obavljena prva takva procjena 2004. godine, tvrde naučnici.

Vrste kojima prijeti izumiranje označene su kao kritično ugrožene (Reuters)

Čak 41 posto vodozemaca je pred izumiranjem zbog čovjekovog uništavanja njihovih staništa, bolesti i klimatskih promjena, pokazalo je istraživanje objavljeno u magazinu Nature, čiji se autori zalažu za zaštitu staništa i smanjenje emisija ugljen-dioksida.

To su rezultati najnovije globalne procjene koja se odnosi na 8.011 vrsta vodozemaca – kičmenjaka koji nastanjuju i vodena i kopnena staništa.

U ažuriranju podataka o vodozemcima sudjelovalo je više od hiljadu stručnjaka iz cijelog svijeta, prenosi Hina, pozivajući se na AFP i Reuters.

Stanje vodozemaca danas je u svijetu mnogo lošije nego u vrijeme kada je obavljena prva takva procjena 2004. godine. Prema tada ažuriranim podacima bilo je ugroženo 39 posto vrsta. Od 2004. godine izumiranju je bliže 306 vrsta vodozemaca, pokazalo je istraživanje.

Poremećena ravnoteža planete

Ljudske aktivnosti i klimatske promjene poremetile su osjetljivu ravnotežu planete na štetu njegove flore i faune. Od svih kičmenjaka najgore su prošli vodozemci.

Posljednji podaci ukazuju na to da je, osim 41 posto vodozemaca, ugroženo 27 posto sisara, 21 posto gmazova i 13 posto ptica. Svima njima u dogledno vrijeme prijeti izumiranje, piše u članku.

Vrste kojima prijeti izumiranje označene su kao “kritično ugrožene” i svrstane su na “crvenu listu” ugroženih vrsta Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN), globalnog autoriteta za divlje životinje.

Naučnici su utvrdili da najviše vrsta ugroženih vodozemaca živi na Karipskom otočju, u Meksiku, Srednjoj Americi, u tropskom predjelu Anda, Indiji, Šri Lanki, Kamerunu, Nigeriji i Madagaskaru.

Izvor: Agencije