Video: NASA izvela misiju sudara letjelice s asteroidom

Test odbrane Zemlje od potencijalno razornog sudara sa Zemljom ocijenjen je uspješnim; Letjelica se sudarila s asteroidom pri brzini od 24.000 kilometara na sat.

Asteroid trenutno nije na putu da udari u Zemlju, niti će ga ova proba poslati u našem smjeru (Reuters)

Letjelica NASA-e pogodila je asteroid u neuobičajenom testu odbrane od potencijalno razornog sudara sa Zemljom.

Letjelica za Test dvostrukog preusmjeravanja asteroida (DART) udarila je u asteroid Dimorphos na udaljenosti oko 11 miliona kilometara od Zemlje u ponedjeljak navečer.

Američka svemirska agencija uživo je prenosila test iz operativnog centra misije pored Washingtona, prikazujući slike snimljene DART-ovom kamerom dok je letjelica “impaktor”, ne veća od automata s dva pravougla solarna panela, udarala u Dimorphos, asteroid veličine nogometnog stadiona.

Letjelica se sudarila s asteroidom pri brzini od 24.000 kilometara na sat.

Video koji je emitiran uživo pokazao je površinu asteroida koji se nazire prije nego što se letjelica srušila, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Prva misija skretanja opasnog objekta

Iz NASA-e su napomenuli da asteroid trenutno nije na putu da udari u Zemlju, niti će ga ova proba poslati u našem smjeru.

Timovi naučnika NASA-e i Univerziteta “Johns Hopkins” zagrlili su kada je potvrđeno da je misija uspjela.

“Potvrđen je udar za prvu svjetsku probnu misiju planetarne odbrane”, piše u slici koja se pojavila u prenosu uživo.

DART je prva misija koja je trebala pokušati skrenuti sa putanje opasan objekat u direktnom eksperimentu kako bi spriječila njegov udar u našu planetu, rekao je ranije direktor svemirske misije Thomas Zurbuchen, prenosi Hina.

NASA je 2016. godine osnovala Ured za koordinaciju planetarne odbrane (PDCO) za rano otkrivanje prijetnja objekata u blizini Zemlje velikih dimenzija – od najmanje 30 do 50 metara – koji bi mogli oštetiti njenu površinu i za praćenje putanja tih objekata.

Izvor: Agencije