Zatvorena velika ruska platforma na ‘darknetu’

Serveri najvećeg tržišta ‘darkneta’ u svijetu i 543 bitcoina ukupne vrijednosti 23 miliona eura su zaplijenjeni, naveli su državno tužilaštvo u Frankfurtu i Savezni ured kriminalističke policije (BKA).

Istražitelji sumnjaju da je platforma 'Hydra Market' imala gotovo 17 miliona korisnika (EPA)

Najveća prodajna platforma svjetskog “darkneta” nazvana “Hydra Market”, koja je od 2015. djelovala na ruskom jeziku, zatvorena je i zaplijenjeni su bitcoini u vrijednosti 23 miliona eura, potvrdilo je njemačko pravosuđe.

“Serveri najvećeg tržišta ‘darkneta’ u svijetu i 543 bitcoina ukupne vrijednosti oko 23 miliona eura su zaplijenjeni”, naveli su državno tužilaštvo u Frankfurtu i Savezni ured kriminalističke policije (BKA), prenosi Hina.

“Darknet” je paralelna verzija interneta u kojoj je zagarantirana anonimnost korisnika.

Ilegalno tržište s najvećim prometom

Istražitelji sumnjaju da se platforma “Hydra Market”, koja ima gotovo 17 miliona korisnika, koristila za kriminalne radnje i za pranje novca, na više od 19.000 prodajnih računa.

Samo u 2020. ostvareno je najmanje 1,23 milijarde eura prodaje putem platforme “Hydra Market”, što je čini “ilegalnim tržištem s najvećim prometom u svijetu”, navodi se.

Mrežna stranica na ruskom jeziku dostupna preko mreže Tor uglavnom se koristila za prodaju droge, ukradenih podataka i krivotvorenih dokumenata.

Izvor: Agencije