Milioni eura za Einsteinov muzej u Jerusalemu

Vlada Izraela će za muzej u kojem će biti smještena najveća svjetska zbirka dokumenata jednog od najvećih fizičara izdvojiti 6,1 miliona eura, a Univerziteta Givat Ram 12,2 miliona.

Albert Einstein postao je ikona popularne kulture (AFP)

Izraelska vlada izdvojit će milione eura za muzej u kojemu će biti smještena najveća svjetska zbirka dokumenata o fizičaru Albertu Einsteinu, objavio je Hebrejski univerzitet.

Nova zgrada niknut će u sklopu kampusa Univerziteta Givat Ram u Jerusalemu, prenosi Hina.

Vlada se obavezala da će za finansiranje muzeja izdvojiti 6,1 miliona eura, a univerzitet dodatnih 12,2 miliona.

Einstein, jedan od osnivača Hebrejskog univerziteta. smatra se jednim od najvećih teorijskih fizičara svih vremena. Univerzitetu je posmrtno ostavio gotovo 82.000 rukopisa, pisama, fotografija, dokumenata i ostalih vrijednih predmeta. Umro je 1955. u dobi od 76 godina.

Kustos muzeja Roni Grosz ističe da je riječ o najvećoj zbirci Einsteinovih dokumenata u svijetu.

Teorije relativiteta uvele revoluciju u fiziku

Ondje će biti pohranjena cijela Einsteinova arhiva, koja će poslužiti kao “inovativan prostor za naučno i tehnološko obrazovanje” mladih, saopćio je Hebrejski univerzitet.

Einsteinove teorije relativiteta uvele su revoluciju u fiziku, utjecavši na nov način gledanja na kretanje objekata u prostoru i vremenu.

Ovaj vanserijski fizičar dao je veliki doprinos i teoriji kvantne mehanike te je 1921. godine dobio Nobelovu nagradu za fiziku.

Einstein je postao ikona popularne kulture zahvaljujući svojim duhovitim dosjetkama, neukrotivoj kosi te brkovima i čupavim obrvama.

Originalni predmeti koji su mu pripadali i danas se na aukcijama širom svijeta prodaju za višemilionske iznose.

Izvor: Agencije