Renault najavljuje mrežu punionica za električne automobile

Prva stanica za punjenje bit će otvorena na jugu Francuske za nekoliko mjeseci, a do sredine 2024. kompanija ih u Francuskoj, Belgiji, Italiji i Španjolskoj planira otvoriti još 200.

Nove punionice bit će postavljene u Renaultovim autosalonima u blizini izlaza sa autoceste i dostupne 24 sata dnevno (EPA)

Renault namjerava duž evropskih autocesta izgraditi mrežu stanica za punjenje električnih automobila, saopćio je Odjel za usluge električne mobilnosti francuskog proizvođača automobila.

Prva stanica za punjenje bit će otvorena na jugu Francuske za nekoliko mjeseci, a do sredine 2024. kompanija ih u Francuskoj, Belgiji, Italiji i Španiji planira otvoriti još 200, saopćio je Mobilize, dodavši da pregovara s potencijalnim partnerima o financiranju mreže.

Nove punionice bit će postavljene u Renaultovim autosalonima u blizini izlaza sa autoceste i dostupne 24 sata dnevno, prenosi Hina.

Kako ne bi morao instalirati novu strujnu infrastrukturu, Mobilize planira koristiti stacionarni sistem za pohranu energije veličine manjeg kontejnera, koji će moći puniti do šest običnih automobila istovremeno.

“To će nam omogućiti da kontejnere punimo gotovo neprimjetno, ne ometajući električnu mrežu”, rekao je Nicolas Schottey, voditelj Mobilize Power Solutions.

Izgradnja infrastrukture glavni izazov

Izgradnja infrastrukture za punjenje i praktična rješenja za vozače na dužim putovanjima glavni su izazovi s kojima se suočavaju proizvođači električnih vozila, budući da baterije pokrivaju manje udaljenosti od punog rezervoara goriva i treba im puno više vremena za punjenje.

Renault tek hvata korak s konkurencijom na evropskom tržištu električnih vozila, ali ubrzao je planove o odvajanju “električnog” odjela kako bi smanjila zaostatak za njemačkim Volkswagenom i američkim Teslom, koji je također stupio na evropsko tržište.

Tesla već godinama postavlja visoko efikasne super punjače i izgradio je globalnu mrežu od oko 30.000 brzih punjača, za koje tvrdi da u roku od 15 minuta mogu automobilu osigurati da pređe 200 kilometara.

Volkswagen očekuje da će se njegova mreža brzih punjača gotovo učetverostručiti do 2025. godine, na oko 45.000, planirajući 18.000 punjača u Evropi, 17.000 u Kini i 10.000 u Sjevernoj Americi.

Izvor: Agencije