AstraZeneca razvija lijek koji uklanja bakar iz organizma

Testiranje je pokazalo da je lijek tri puta uspješniji u odnosu na standardno riječenje, saopćila je farmaceutska kompanija.

Lijek je testiran na Wilsonovu bolest, odnosno genetski uzrokovan poremećaj metabolizma bakra (Reuters)

AstraZeneca je saopćila da je krajnja faza kliničkog testiranja pokazala da je njihov lijek za rijetke bolesti, koje izaziva akumulacija bakra u tijelu, tri puta uspješnija u uklanjanju naslaga u tkivu u odnosu na standardno liječenje.

Lijek je razvila farmaceutska kuća Alexion, koju je kupila AstraZeneca, a testiran je na Wilsonovu bolest, odnosno genetski uzrokovan poremećaj metabolizma bakra, u kojem je ugrožena mogućnost organizma da samostalno ukloni višak bakra u tijelu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Nastaviti pratiti pacijente

Eksperimentalni lijek se uzima oralno jednom dnevno i može pomoći pacijentima kojima se klasičnom terapijom ubrizgava metal u krv kako bi se uklonio bakar ili se radi terapija cinkom.

“Kako napredujemo u tretiranju Wilsonove bolesti, prvi put u 30 godina, nastavit ćemo pratiti ove pacijente na duže vrijeme kako bismo imali bolju procjenu kliničkog uticaja na simptome bolesti”, izjavio je izvršni direktor Alexiona Marc Dunoyer.

Gomilanje bakra u organizmu može izazvati bolesti jetre, kao i psihijatrijske i neurološke simptome, kao što su promjena ličnosti, tremor i teškoća prilikom hodanja, gutanja ili pričanja.

Izvor: Agencije