Poznati učesnici finala Lige Evrope i Konferencijske lige

Finale Lige Evrope će igrati Bayer Leverkusen i Atalanta, dok će se u finalu Konferencijske lige sastati Olympiakos i Fiorentina.

Bayer Leverkusen je na Olimpijskom stadionu u Rimu slavio 2:0 protiv Rome, a u revanšu je bilo 2:2 (Ettore Ferrari / ANSA via EPA/EFE)

U finalu ovosezonske Lige Evrope igrat će Bayer Leverkusen i Atalanta, dok će za titulu najboljeg u Konferencijskoj ligi igrati nogometaši Olympiakosa i Fiorentine.

Bayer je s ukupnih 4:2 bio bolji od Rome (prvi susret u Rimu dobio je 2:0, dok je u revanšu bilo 2:2), dok je Atalanta, nakon 1:1 u Marseille, u revanšu uvjerljivo slavila protiv Olympiquea – bilo je 3:0.

Ekipi iz Leverkusena, koja je već osvojila Bundesligu – prvi put u historiji, to je bila 49. utakmica u nizu ove sezone u kojoj nije izgubila. S druge strane, Bayerov protivnik u finalu, prvi put će se u klupskoj historiji boriti za neki evropski trofej.

Finalna utakmica igra se u Dublinu, 22. maja.

Olympiakos igra za prvu evropsku titulu u historiji

U polufinalima Konferencijske lige, Olympiakos je pobijedio u obje utakmice protiv Aston Ville. U Birminghamu je bilo 4:2, a u Pireju 2:0.

Fiorentina je prolaz u finale osigurala u srijedu, odigravši protiv Cluba Bruggea u Belgiji neriješeno 1:1. Nakon pobjede na svom terenu 3:2, to je bilo dovoljno da se plasira u drugo uzastopno finale Konferencijske lige. Prošle godine je izgubila od West Hama.

I Olympiakosu će, kao i Atalanti, finale u Atini, koje se igra 29. maja, biti prvo u klupskoj historiji.

Izvor: Agencije