Real i Bayern u polufinalu Lige prvaka

Pitanje putnika u polufinale Manchester City i Real riješili su udarcima s bijele tačke, dok je Bayern pogotkom Kimmicha savladao Arsenal.

Aktuelni evropski prvak Manchester City i najtrofejniji evropski klub Real Madrid treću godinu uzastopno odmjerili su snage u fazi na ispadanje Lige prvaka (Adam Vaughan / EPA)

Nakon Paris Saint-Germaina i Borussije Dortmund, plasman u polufinale nogometne Lige prvaka izborili su i nogometaši Real Madrida i Bayern Munchena.

Nakon fantastičnog prvog susreta u Madridu koji je završio 3:3, Manchester City i Real su u revanšu na Etihadu nakon produžetaka odigrali 1:1, pa je pitanje putnika u polufinale razriješeno udarcima s bijele tačke. Na koncu su bili uspješniji Španci, Real je slavio 4:3.

Rodrygo je doveo goste u vodstvo u 12. minuti, a izjednačio je Kevin De Bruyne u 76. minuti. Prilikom “lutrije” jedanaesteraca kod Reala su pogodili Bellingham, Vazquez, Nacho i Rudiger, a na suprotnoj strani Alavarez, Foden i Ederson. Kod Reala promašio je Modrić, a kod Cityja Silva i Kovačić.

Aktuelni evropski prvak Manchester City i najtrofejniji evropski klub Real Madrid treću godinu uzastopno odmjerili su snage u fazi na ispadanje Lige prvaka. Prošle sezone “Građani” su bili uspješniji u polufinalu osvojivši potom krunu, dok su u sezoni 2021/22. slavili Španci i također otišli do kraja. Ovoga puta slavio je “Kraljevski klub”.

Obje ekipe do četvrtfinala su dogurale bez poraza, no jedan od ova dva velikana je morao je zaključiti svoj evropski put, premda nakon ukupno 210 minuta igre nije bilo pobjednika, završilo je ukupno 4:4.

Minimalna pobjeda Bayerna dovoljna za polufinale

Real Madrid će u u polufinalu igrati protiv Bayerna koji je u uzvratnom susretu četvrtfinala u Minhenu pobijedili Arsenal sa 1:0, nakon što je londonski susret završio 2:2.

Bavarcima, koji su šest puta bili evropski prvaci, to je prvo polufinale nakon 2020. kada su i osvojili svoju posljednju krunu (Kai Pfaffenbach / Reuters)

Pogodak odluke postigao je Joshua Kimmich u 63. minuti, prenosi Hina.

Bavarcima, koji su šest puta bili evropski prvaci, to je prvo polufinale nakon 2020. kada su i osvojili svoju posljednju krunu.

U drugom polufinalu igrat će Borussia Dortmund i Paris Saint-Germain.

PSG je u prvom susretu kod kuće izgubio od Barcelone sa 2:3, no u revanšu u Španiji je porazio Barcu sa 4:1 te ukupnim rezultatom 6:4 izborio polufinale.

U drugom susretu Borussia je u Dortmundu porazila Atletico Madrid sa 4:2 nadoknadivši 1:2 poraz iz prve utakmice.

Parižani su posljednji put igrali u polufinalu 2021. dok će Borussiji to biti prvo polufinale nakon 2013.

Izvor: Agencije