Umjesto u Istri, Svjetsko prvenstvo u krosu u Beogradu

Svjetsko prvenstvo u krosu trebalo se održati u februaru iduće godine u Istri, međutim Međunarodna atletska federacija je oduzela Hrvatskoj domaćinstvo zbog financijske nesigurnosti projekta.

Beograd je prije 10 godina bio domaćin Evropskog prvenstva u krosu (Reuters)

Umjesto u Medulinu i Puli, Svjetsko prvenstvo u atletskom krosu 2024. godine održat će se u Beogradu, objavila je World Athletics na svojim službenim stranicama.

Hina podsjeća da se Svjetsko prvenstvo u krosu trebalo održati u februaru iduće godine u Istri, međutim Međunarodna atletska federacija je oduzela Hrvatskoj domaćinstvo zbog financijske nesigurnosti projekta.

World Athletics je u svojoj objavi o oduzimanju domaćinstva naveo kako pripreme za održavanje takmičenja nisu dovoljno odmakle da bi se prvenstvo moglo održati u Hrvatskoj.

Hrvatski atletski savez je za propuste u organizaciji optužio AK Maraton 2000, dok su lokalni organizatori za sve optužili Savez i predsjednika Ivana Veštića.

Beograd kao uspješan domaćin atletskih takmičenja

Nakon uspješnog domaćinstva Svjetskog dvoranskog atletskog prvenstva 2022. godine, Beograd će sada biti domaćin i drugog velikog atletskog takmičenja.

„Beograd se pokazao kao pouzdan domaćin takmičenja svjetske klase. Nakon nezaboravnog Svjetskog prvenstva u dvorani 2022. uvjereni smo da je organizacija Svjetskog prvenstva u krosu 2024. u sigurnim rukama“, poručio je Sebastian Coe, predsjednik organizacije World Athletics.

Svjetsko prvenstvo će se održati 30. marta u Parku prijateljstva, pored rijeke Dunav u srcu Beograda, gdje je održano i Evropsko prvenstvo 2013. godine.

Izvor: Agencije