Kvalifikacije za EURO: Pobjeda Hrvatske, poraz BiH

‘Vatreni’ su minimalno slavili u Armeniji i preuzeli prvo mjesto u grupi, dok su bh. ‘Zmajevi’ izgubili na Islandu sa 0:1.

Hrvatska sada ima 10 bodova iz četiri susreta, isti broj bodova, ali uz susret više, ima i druga Turska (Reuters)

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine pretrpjela je poraz na gostovanju kod Islanda u okviru kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo koje će naredne godine organizirati Njemačka.

Islanđani su slavili sa minimalnih 1:0, a jedini gol bio je djelo Alfreda Finnbogasona u drugoj minuti sudijske nadoknade utakmice igrane u Rejkjaviku.

U preostale dvije utakmice grupe J, Portugal je deklasirao Luksemburg sa 9:0, dok je Slovačka sa 3:0 bila bolja od Lihtenštajna.

Portugalci su uvjerljivo najbolji tim grupe, nakon šest odigranih kola imaju maksimalnih 18 bodova sa gol-razlikom 24:0. Na drugom mjestu je Slovačka sa 13, dok tri manje ima trećeplasirani Luksemburg. Island i Bosna i Hercegovina imaju po šest bodova, dok posljednji Lihtenštajn nije osvojio nijedan bod.

Gol Kramarića

Hrvatska nogometna reprezentacija preuzela je na vrh tabele grupe D kvalifikacija Evropsko prvenstvo 2024. 1:0 gostujućom pobjedom protiv Armenije u Erevanu. Nakon uvjerljivog slavlja protiv Latvije u Rijeci, Hrvatska je ovaj “mini ciklus” zaokružila i minimalnom pobjedom u Armeniji.

Pogodak odluke zabilježio je Andrej Kramarić u 13. minuti postigavši 26. gol u 77. nastupu u hrvatskom dresu i trenutno je peti strijelac u historiji reprezentacije.

“Vatreni” sada imaju 10 bodova iz četiri susreta, isti broj bodova, ali uz susret više, ima i druga Turska, slijede ih Armenija i Vels sa po sedam bodova iz pet susreta, dok je Latvija bez bodova.

Do kraja kvalifikacija Hrvatsku čekaju još četiri utakmice, a prve dvije ekipe iz svake grupe idu direktno na Euro 2024.

Izvor: Agencije