Meho Kodro je novi selektor nogometne reprezentacije BiH

Kodri će ovo biti drugi drugi mandat na klupi reprezentacije BiH, na kojoj je naslijedio Faruka Hadžibegića.

Učinit ćemo sve da se probamo kvalificirati na Evropsko prvenstvo i da vratimo kult reprezentacije, izjavio je Kodro na predstavljanju (Fena)

Meho Kodro je novi selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine. Bivši nogometaš Veleža i niza stranih klubova dobio je jednoglasnu podršku Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, na prijedlog direktora reprezentacije Zvjezdana Misimovića.

Ovo će mu biti drugi mandat na klupi reprezentacije Bosne i Hercegovine, na kojoj je naslijedio Faruka Hadžibegića koji je raskinuo ugovor sa Savezom nakon loših rezultata na startu kvalifikacija.

“Imali smo zadatak da što prije izaberemo selektora, a Misimović je obavio razgovore”, kazao je predsjednik Saveza Vico Zeljković na zvaničnom predstavljanju novog selektora.

Već jednom bio na klupi reprezentacije

Novi selektor je u prvom obraćanju novinarima kazao da ima povjerenje u svoj kvalitet te u kvalitet igrača.

“Učinit ćemo sve da se probamo kvalificirati na Evropsko prvenstvo i da vratimo kult reprezentacije”, izjavio je Kodro, koji je u trenerskoj karijeri, osim reprezentacije Bosne i Hercegovine, vodio i Servette, Sociedad Lausanne i Sarajevo.

Debi na klupi reprezentacije imat će u septembru u kvalifikacijskoj utakmici protiv Lihtenštajna.

Počeo u Veležu, završio u Maccabiju

U igračkoj karijeri, Kodro je za mostarski Velež igrao od 1985. do 1991. godine, a bio je i član nogometne reprezentacije Jugoslavije u vrijeme kada ju je vodio Ivica Osim. Nakon toga je igračku karijeru nastavio u inozemstvu nastupajući za španjolski Real Sociedad te potom za Barcelonu i Tenerife.

Od aktivnog se igranja oprostio u dresu izraleskog Maccabija 2002. godine, a nakon toga se posvetio trenerskom poslu u Bosni i Hercegovini, te Švicarskoj.

Bosna i Hercegovina je u kvalifikacijama do sada pretrpjela tri poraza i zabilježila tek jednu pobjedu te je s tri osvojena boda pretposljednja u grupi u kojoj vode Portugal sa 12 i Slovačka sa 10 bodova.

Izvor: Agencije