Lionel Messi odlazi u SAD: Transfer u Inter Miami

Messijev odlazak u SAD dolazi kao iznenađenje nakon što se naveliko nagađalo da će se pridružiti klubu iz Saudijske Arabije Al Hilalu.

Argentinski veliki Lionel Messi kaže da će potpisati za prvoligaša Inter Miami nakon što je napustio francuski prvak Paris St Germain, odbacivši unosnu ponudu u Saudijskoj Arabiji (EPA)

Argentinski veliki Lionel Messi kaže da će potpisati za prvoligaša Inter Miami nakon što je napustio francuskog prvaka Paris St Germain, te odbacivši unosnu ponudu u Saudijskoj Arabiji.

“Odlučio sam da idem u Miami”, rekao je Messi u srijedu.

Španski nogometni pisac i Messijev biograf Guillem Balague napisao je u izvještaju BBC-a ranije u srijedu da će 35-godišnji pobjednik Svjetskog prvenstva 2022. odbiti ponudu saudijskog Al Hilala i da se ne može vratiti u svoj bivši klub Barcelonu zbog financijskog fair play ograničenja.

Šok za mnoge

Prelazak u Sjedinjene Države šokirat će mnoge jer se Messiju naveliko predviđalo da će se pridružiti sve ambicioznijem saudijskom prvoligašu kako bi igrao uz zvijezde poput Cristiana Ronalda i Karima Benzeme.

“No, Messi je na kraju bio u iskušenju da ode u fudbalski klub Inter iz Miamija iz niza razloga, uključujući životni stil i ugovor s velikim brendovima koji se proteže izvan fudbala”, napisao je Balague, dodajući da Messi već posjeduje kuću u Miamiju, koju trenutno iznajmljuje.

Balague kaže da ugovor iz Miamija uključuje saradnju brendova uključujući Adidas i Apple.

Inter Miami, čiji je suvlasnik David Beckham, a sada ima argentinskog privremenog trenera Javiera Moralesa, ima problema ove sezone.

Trenutno se nalaze na dnu Istočne konferencije.

Potpisivanje ugovora sa sedmerostrukim svjetskim igračem godine bio bi veliki poticaj za klub i američki fudbal uopće.

Prvi put da igra iizvan Evrope

Uspije li ugovor s Miamijem, to bi bio prvi put da Messi igra izvan Evrope.

U dvije sezone u PSG-u, Messi je osvojio dvije francuske lige i trofej prvaka Francuske.

U svim natjecanjima zabio je 32 gola i upisao 35 asistencija.

Messi je zabio u remiju 1-1 u Strasbourgu prije sedam dana i pomogao PSG-u da osvoji rekordni 11. naslov prvaka Francuske.

Postigavši 496. ligaški gol u karijeri, Argentinac je srušio i Ronaldov rekord po broju golova u evropskim ligama pet najboljih.

Njegov dvogodišnji ugovor s PSG-om istekao je početkom juna i nije obnovljen jer su se odnosi između Messija i kluba pogoršali.

Pogoršani odnosi sa PSG-om

Navijači PSG-a ismijavali su Messija u proteklih nekoliko mjeseci jer mu je forma pala nakon što je pomogao Argentini da osvoji Svjetsko prvenstvo.

Odnosi s klubom pogoršali su se prošlog mjeseca kada je PSG suspendirao Messija nakon neovlaštenog putovanja u Saudijsku Arabiju.

Messi ima komercijalni ugovor sa Saudijskom Arabijom za promicanje turizma.

Emotivno se oprostio od Barcelone 2021. nakon što su klupske loše financije značile da sebi više nisu mogli priuštiti da ga zadrže.

Messi je osvojio 10 La Liga naslova, četiri Lige prvaka i sedam španskih kupova tokom svoje 21 godine u Barceloni i rekorder je katalonskog kluba sa 672 gola.

Izvor: Al Jazeera i agencije