Vlahović ponovno na meti navijača Atalante

Povodom incidenta u Bergamu oglasio se i Gianni Infantino, predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA), poručivši da ‘u fudbalu nema mjesta rasizmu ili bilo kom drugom vidu diskriminacije’.

Vlahović je i u dresu Juventusa, kao što je to bio i dok je igrao za Fiorentinu, na udaru navijača Atalante (Reuters)

Srbijanski fudbaler Dušan Vlahović ponovno se našao na meti navijača u Italiji, ovaj put protiv Atalante u Bergamu, kada su mu poslije postignutog pogotka za pobjedu Juventusa (2:0) domaće pristalice skandirale: „Zingaro (Ciganine)“.

Vlahović je odgovorio stavljanjem prsta na usta, javlja Tanjug.

Sudija Daniele Doveri morao je nakratko prekinuti meč, a potom je i srbijanskom golgeteru pokazao žuti karton.

Allegrijev apel

„Ponavljaju se ovakva skandiranja i moramo se boriti protiv toga“, poručio je Massimiliano Allegri, trener Juventusa.

„Ovo mora prestati. Mislim da je najbolje da tim ljudima ne dajemo na značaju, a da nadležni preuzmu neophodne korake“, dodao je Allegri, kako prenose italijanski mediji.

Vlahovića su, dok je igrao i u dresu Fiorentine, također, vrijeđali navijači Atalante, pa su mu i tada uzvikivali „Sei uno Zingaro“ (Ti si Ciganin).

Podrška Infantina

Povodom incidenta u Bergamu oglasio se i Gianni Infantino, predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA), poručivši da „u fudbalu nema mjesta rasizmu ili bilo kom drugom vidu diskriminacije“.

„Rasističke uvrede navijača Atalante na račun Dušana Vlahovića su apsolutno neprihvatljive. Ovo nije izolovan slučaj i pozivam odgovorne da kazne budu žestoke i odgovarajuće težini incidenta. FIFA i ja smo uz Vlahovića, kao i uz svakog drugog igrača, trenera, sudiju, navijača ili bilo kog učesnika fudbalske utakmice koji je doživio rasne ili bilo kakve druge vidove diskriminacije“, naveo je Infantino.

Prema njegovim riječima, žrtve takvih uznemiravanja moraju biti podržane, a oni koji ih vrijeđaju žestoko kažnjeni od vlasti na svim nivoima.

„Ponovit ću apel koji sam uputio već mnogo puta: da pravi navijači ustanu i ušutkaju rasiste“, rekao je Infantino.

Izvor: Agencije