Serie A za ‘nultu toleranciju’ prema rasistima na tribinama

Pitanje rasističkog zlostavljanja igrača posljednjih je dana jedna od glavnih tema u evropskom nogometu, nakon što je Vinicius ponovno bio meta napada navijača.

Italija je zabranila pristup stadionima za najmanje 170 navijača Juventusa nakon što su prošlog mjeseca vrijeđali Lukakua (Reuters)

Italijanski nogomet će zauzeti pristup „nulte tolerancije“ prema rasističkim navijačima, koristeći tehnologiju za pomoć pri identificiranju prijestupnika i zabraniti im pristup stadionima, objavila je Serie A.

Pitanje rasističkog zlostavljanja igrača posljednjih je dana jedna od glavnih tema u evropskom nogometu, nakon što je napadač Real Madrida Vinicius Jr ponovno bio meta napada navijača, ovog puta tokom utakmice protiv Valencije.

„Na stadionima, kao i u društvu, postoji određeni postotak rasista“, rekao je Luigi De Siervo, izvršni direktor Serie A. „Danas s tehnologijom i stadionskim mikrofonima oni se mogu čuti i možemo ih kazniti. To je bitka. Kao tumor, morate ga sistematski uklanjati jer se ponavlja“.

De Siervo je podsjetio da je Italija zabranila pristup stadionima za najmanje 170 navijača Juventusa nakon što su prošlog mjeseca vrijeđali Romelua Lukakua, nazvavši to primjerom „puta prema nultoj toleranciji“ za rasiste.

Ancelotti: Španija nije rasistička zemlja, ali Vinicius je žrtva

U međuvremenu se, još jednom, o slučaju učestalog vrijeđanja Viniciusa, oglasio njegov trener Carlo Ancelotti, priznavši da Španija nije rasistička zemlja, ali i da u njoj postoji rasizam kao i na drugim mjestima. Ponovio je i da je Vinicius žrtva.

„Vinisius je žrtva onoga što se događa, on nije krivac. Žrtve su i navijači, koji se besprijekorno ponašaju. Kada kažem stadion ‘Mestalla’, ne mislim na 46.000 navijača, već na grupu koja se ponašala veoma loše, kao na meču s Mallorcom ili Valladolidom“, rekao je Ancelotti.

Rekao je da se rasističke uvrede događaju Viniciusu, ali i mnogim drugima. „Ipak to nije rat, to je sport. I tu imamo sjajnu priliku da stanemo nakraj svemu ovome“, rekao je trener Reala.

Prema njegovim riječima, sada je pravo vrijeme da nadležne vlasti u Španiji preduzmu „drastične mjere“ u borbi protiv rasizma na stadionima. „Ovo može biti odlična prilika da se stvari brzo promijene“, dodao je Ancelotti.

Španska policija je u utorak uhapsila tri mlade osobe pod sumnjom da su s tribina Mestalle rasistički vrijeđale Viniciusa tokom nedjeljnog dvoboja 35. kola španskog prvenstva između Valencije i Reala. Madridski klub je potom podnio kaznenu prijavu Španskom tužiteljstvu.

Poništen crveni karton Viniciusu

Nakon svega poništen je i crveni karton dodijeljen Viniciusu u nedjeljnoj utakmici LaLige protiv Valencije, kada je bio vrijeđan na rasnoj osnovi.

Sudija Ricardo de Burgos Bengoetxea je u nadoknadi vremena isključio brazilskog krilnog igrača jer je udario suparnika nakon tučnjave s igračima Valencije. No, sudije u VAR sobi su previdjele da je igrač Valencije zapravo prvi udario Viniciusa, nakon čega mu je Brazilac vratio.

Viniciusa su navijači ranije vrijeđali na rasnoj osnovi na stadionu Mestalla, što je dovelo do prekida utakmice na deset minuta jer je igrač ukazivao na ljude koji su ga zlostavljali na tribinama.

Kažnjena i Valencia

“Takmičarski odbor Španskog nogometnog saveza (RFEF) smatra da je sudijska procjena određena izostavljanjem cijele situacije koja se odigrala, što je utjecalo na odluku”, objavio je Savez.

RFEF je, također, kaznio klub iz Valencije sa 45.000 eura, a južna tribina stadiona Mestalla će biti djelomično zatvorena za pet utakmica.

Valencia je sankciju nazvala “neproporcionalnom” i “nepravednom”, rekavši da šteti navijačima koji nisu bili uključeni u “sramotni incident”. Iz kluba su dodali da će se žaliti na djelomično zatvaranje tribina.

Izvor: Agencije