Infantino najavio ‘regionalne’ grupe u prvoj fazi Mundijala 2026.

Smotra najboljih reprezentacija svijeta uključit će 48 ekipa, a domaćini će biti tri zemlje – SAD, Kanada i Meksiko.

Svjetsko prvenstvo 2026. godine bit će održano pod sloganom #WeAre26 (EPA)

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino otkrio je da će ekipe na proširenom Svjetskom nogometnom prvenstvu 2026. biti žrijebane u regionalne grupe u prvoj fazi takmičenja kako bi se smanjila „nepotrebna“ putovanja.

Svjetsko prvenstvo za tri godine održat će se u SAD-u, Kanadi i Meksiku, podsjeća AFP.

Čelnik Svjetske nogometne federacije trenutno je u posjeti Los Angelesu, gdje je predstavljen zvanični logo i brend turnira. Svjetsko prvenstvo 2026. godine bit će održano pod sloganom #WeAre26 (Mi smo 26).

Po prvi put će smotra najboljih reprezentacija svijeta uključiti 48 ekipa, a domaćini će biti tri zemlje, što će biti još jedna inovacija, prenosi Fena.

Veliki kontinent kao izazov

„Izazov će biti čitava logistika. To je veliki kontinent. Domaćini takmičenja će biti tri velike zemlje. Ogromne udaljenosti, različite vremenske zone, također klimatske razlike, visina u Meksiku… Zbog toga nam je važno da stvorimo pravo okruženje za timove i navijače u najboljim mogućim uslovima. To znači da ne moramo previše putovati, posebno na početku. Tako da ćemo napraviti neke grupe u kojima će, ovisno o žrijebu, timovi igrati svoje utakmice u toj grupi“, kazao je Infantino.

Još je rekao da se o pitanju putovanja i formiranja timova u regijama razgovaralo prošle sedmice na sastanku u Dohi, kojem su prisustvovala 32 predstavnika reprezentacije koje su učestvovale na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Kataru.

„To je bila jedna od prednosti Svjetskog prvenstva u Kataru, kada je igrač već bio u krevetu sat vremena nakon meča. Bit će uključeno dosta putovanja u 2026. godini, ali mi ćemo to koordinirati i pobrinuti se da pružimo najbolje moguće uslove za timove“, rekao je Infantino.

Izvor: Agencije