NBA: Nikola Jokić vodi u borbi za MVP

Srbijanski košarkaš iz Denver Nuggetsa vodi u poretku za najkorisnijeg igrača regularnog dijela sjevernoameričke lige, objavilo je vodstvo NBA.

Nikola Jokić je titulu MVP-a osvajao u prethodne dvije sezone (Reuters)

Srbijanac Nikola Jokić iz Denver Nuggetsa vodi u poretku za najkorisnijeg igrača (MVP) regularnog dijela sjevernoameričke košarkaške lige NBA, objavilo je vodstvo lige.

Drugi je Kamerunac Joel Embiid (Philadelphia 76ers), a treći Grk Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks), prenosi Hina.

Jokić je titulu MVP-a osvajao u prethodne dvije sezone, Antetokounmpo je također bio najbolji dva puta zaredom (2019. i 2020. godine), a Embiid nema ovu titulu.

O nagradi će odlučiti glasanje 100 sportskih novinara koji prate NBA.

Reprezentativac Srbije ima realne šanse da bude laureat i treći put uzastopno i tako se pridruži Wiltu Chamberlainu, Billu Russellu i Larryju Birdu, koji su jedini igrači sa po tri uzastopna MVP priznanja, prenosi Tanjug.

Konkurenti Joel Embiid i Giannis Antetokounmpo

Prema posljednjem presjeku NBA lige, upravo je Jokić glavni favorit, pošto je još jednom preskočio centra Philadelphije Embiida.

Jokićev Denver je prvi put u historiji zauzeo prvo mjesto na Zapadu; u prosjeku je bilježio 24,5 poena, 11,8 skokova i 9,8 asistencija.

Embiid je najbolji strijelac lige sa 33,1 poenom u prosjeku; uz to ima 10,2 skokova i 4,2 asistencije.

Antetokounmpo iza sebe ima najbolju šutersku sezonu, sa 31,1 poenom u prosjeku uz 11,8 skokova i 5,7 asistencija.

U Top 10 MVP trke bili su još i Jayson Tatum, Donovan Mitchell, Domantas Sabonis, Shai Gilgeous-Alexander, Luka Dončić, James Harden i Kevin Durant.

Izvor: Agencije