Čardaklija: Snaga kolektiva je Islandu ključna protiv BiH

Pred početak kvalifikacija za EURO 2024. razgovarali smo s Hajrudinom Čardaklijom, trenerom golmana islandskog Vikingura i nekadašnjim čuvarom mreže FK Sarajevo.

Radim već deset godina u Vikinguru i ovih posljednjih četiri-pet su nevjerovatno uzbudljive, zanimljive, a i zabavne, kaže Čardaklija (Ustupljeno Al Jazeeri)

Možda Islanđani nemaju igrače koji odskaču, ali imaju snagu kolektiva na koju se oslanjaju i iz Zenice žele odnijeti makar jedan bod, kaže Hajrudin Čardaklija, trener golmana trofejnog islandskog kluba Vikingur, za Al Jazeeru Balkans.

S njim smo razgovarali uoči utakmice prvog kola kvalifikacija za plasman na Europsko prvenstvo nogometaša koje će 2024. godine biti održano u Njemačkoj, a u kojoj Bosna i Hercegovina na zeničkom Bilinom polju 23. marta dočekuje upravo Island. Uz ove dvije selekcije, u grupi J su još Portugal, Slovačka, Luksemburg i Lihtenštajn.

Nakon što su sezonu ranije osvojili dvostruku islandsku krunu, ove sezone su nogometaši Vikingura treći put zaredom najbolji bili u Kupu ove sjevernoeuropske države. Također, osvajači su i Superkupa za 2022. godinu.

Jasni ciljevi ‘Vikinga’

„Radim već 10 godina u Vikinguru i ovih posljednjih četiri-pet su nevjerovatno uzbudljive, zanimljive, a i zabavne. Pravimo dobre rezultate u domaćem prvenstvu, učimo i napredujemo svakim danom. Prošlu sezonu smo igrali u Evropi gdje skupljamo iskustvo i znanje za ovakva takmičenja“, govori Čardaklija, nekadašnji golman Fudbalskog kluba Sarajevo koji je dugo na Islandu, na početku razgovora.

Vrijedi istaći kako je Vikingur jedan od najstarijih sportskih kolektiva Islanda, osnovan je daleke 1908. godine i do sada je šest puta bio prvak zemlje te četiri puta osvajač Kupa. Prošle takmičarske godine su u kvalifikacijama Lige prvaka eliminirali estonsku Levadiju, Inter Club d'Escaldes iz Andore, dok je švedski Malmo tek za jedan gol bio bolji. Potom su igrali kvalifikacije za Konferencijsku ligu, eliminirali The New Saints (Vels) i tek nakon produžetaka ispali od poljskog Lecha iz Poznana.

„Imali smo dobre rezultate protiv ekipa koje kotiraju dosta dobro, dosta bolji od nas su Malmö FF, Lech Poznan. Maštamo da igramo Evropu u grupnom takmičenju“, ističe Čardaklija.

Dodaje i da „Vikinzi“ na domaćoj sceni imaju jasne ciljeve: “Idemo po sve titule koje su u ponudi: Prvenstvo, Kup, Superkup…”

Tvrda utakmica

Vraćamo se priči o kvalifikacijama. Čardaklija smatra kako će na Bilinom polju biti prilično tvrda utakmica.

„Moja Bosna i Hercegovina igra protiv Islanda i kao navijač mogu reći kao iz topa – Bosna pobjeđuje! No, mislim da će biti tvrda utakmica jer obje reprezentacije žele otvoriti kvalifikacije dobrim rezultatom. Za Island je jedan bod uspjeh, a za nas je pobjeda imperativ i rezultat koji priželjkujemo“, nastavlja sagovornik Al Jazeere.

Kaže kako i „Zmajevi“ i „Strakamir Okkar“ (nadimak “Naši momci” na islandskom jeziku) prolaze kroz period promjena i podmlađivanja.

„Tu su i relativno novi selektori, premda je Arnar Thor Vidarsson već dvije godine sa islandskom ekipom koju je podmladio (nekoliko vrlo perspektivnih igrača kao što su Hakon Arnar, Isak Begmann…) i kojoj traži odgovarajuću formaciju. Islanđani se oslanjaju na kolektiv i nemaju igrače kao mi, ali sam siguran da će nas analizirati u detalje i pokušati pripremiti utakmicu na najbolji način“.

Trener golmana Vikingura ukazuje kako obje selekcije koje će istrčati na zenički teren imaju problema s povredama.

„Kao što i Bosna i Hercegovina ima problema s povredama ključnih i iskusnih igrača, tako i Island ima problema sa iskusnim igračima koji su povrijeđeni (Sverrir Ingi Ingason) ili su u zabrani (kapiten Aron Einar Gunnarson), tako da će selektor Vidarsson imati veće poteškoće nego Faruk Hadžibegić (selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, op.a.) pri izboru startne postave.“

Kada se pogledaju učesnici kvalifikacijske grupe J za EURO 2024, očito je da je portugalska selekcija prvi favorit, dok će ih se nekoliko boriti za drugo mjesto koje, također, vodi direktno na turnir u Njemačku.

„Teško je vidjeti i prognozirati šta će se desiti u ovoj grupi do kraja kvalifikacija. Portugal je favorit broj jedan, to nije upitno, ali sam siguran da će i oni imati teške utakmice sa nama, ali i sa Slovačkom i Islandom. Nadam se i vjerujem da možemo sve ove reprezentacije pobijediti na domaćem terenu, a ključne su nam utakmice vjerojatno u Rejkjaviku (Island) i Bratislavi (Slovačka)“.

Vjera u napredak

Spomenuti selektor Hadžibegić je povratnik na klupu „Zmajeva“ gdje je zamijenio bugarskog stručnjaka Ivayla Peteva na početku ove godine. Duel sa sjevernjacima u Zenici će mu biti prvi na čelu „Zmajeva“ od oktobra 1999. kada je okončan njegov prvi angažman na ovoj poziciji.

„Promjene su sastavni dio ove igre, jer sve se mijenja – igrači, selektori, dresovi, lopte… Uvijek ima nešto novo, nešto drugo. Nadam se i vjerujem da je selektor Hadžibegić (zanimljivo da je Arnar Bergman Gunnlaugsson, sadašnji trener Vikingura, bio suigrač našeg selektora u francuskom Sochauxu) pravi čovjek da odvede našu reprezentaciju na veliko takmičenje, koja po igračkom kadru u ovoj grupi to sigurno zaslužuje.“

„Moramo vjerovati u uspjeh reprezentacije Bosne i Hercegovine, imati pozitivan stav i prema našim reprezentativcima i našem selektoru, samo s takvim stavom možemo zajedno doći do uspjeha naše reprezentacije“, ističe Čardaklija koji zna šta govori jer su navedeni faktori upravo doveli do razvoja i napretka islandskog nogometa, kako na klupskom, tako i na reprezentativnom nivou.

„Klupski fudbal na Islandu je u stalnom napretku i to pokazuju rezultati Vikingura i Breidablika u Evropi (Breidablik je izbacio podgoričku Budućnost). Stručnim radom nogometnog saveza i edukacijom trenera dolazi do vidnog napretka klubova, a i načina igre islandskih klubova“.

„Što se tiče interesa za nogomet, mogu reći da je Covid učinio svoje, znatno je smanjen broj navijača na stadionima u 2022, ali se nadamo da će ova sezona biti bolje posjećena. Imamo i promjene u načinu igranja Prvenstva gdje sad imamo produžetak sezone i veći broj utakmica i podjelu lige u dva dijela doigravanje za prvaka i dijela za opstanak“, ističe trener golmana Vikingura, rođeni Sarajlija, Hajrudin Čardaklija.

Izvor: Al Jazeera