Messi i Putellas najbolji nogometaši svijeta

FIFA je dodijelila i nagradu najboljim navijačima koju su dobile pristalice argentinske reprezentacije.

Messi je nagradu za najboljeg dobio sedmi put (EPA)

Argentinac Lionel Messi proglašen je za najboljega nogometaša 2022. godine po izboru FIFA-e, dok je kapiten hrvatske reprezentacije Luka Modrić uvršten u idealnu ekipu godine, javlja Hina.

Na svečanosti FIFA Best u Parizu, Messi (35) je ovo priznanje dobio već rekordni sedmi puta, naslijedivši poljskog napadača Roberta Lewandowskog, koji je pobjeđivao 2020. i 2021.

Messi je slavio 2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019. i 2022. godine, dok Portugalac Cristiano Ronaldo ima pet priznanja, a Brazilac Ronaldo i  Francuz Zinedine Zidane po tri.

Alexia Putellas je i prošle godine bila najbolja nogometašica svijeta (EPA)

U širem izboru za najboljeg ovoga su se puta našli Messi, njegov klupski suigrač u Paris Saint-Germainu, Francuz Kylian Mbappe, te član Real Madrida, također Francuz Karim Benzema.

Wiegman i Scaloni najbolji treneri

Španjolka Alexia Putellas proglašena je najboljom nogometašicom 2022. godine. Putellas je i lani dobila ovu nagradu, a u izboru je bila bolja od Engleskinje Beth Mead i Amerikanke Alex Morga.

Najbolja trenerica prošle godine je Sarina Wiegman, selektorka engleske nogometne reprezentacije, a kod muškaraca nagradu je osvojio Argentinac Lionel Scaloni, trener reprezentacije svjetskih prvaka.

ž

FIFA je na gala priredbi u Parizu dodijelila i nagrade za golmana godine, koje su dobili Argentinac Emiliano Martinez (Aston Villa) i Engleskinja Mary Earps (Manchester United); nagradu za najljepšu gol je pripao Poljaku Marcinu Oleksyju, a nagrada za fair play dodijeljena je Gruzijcu Luki Lokošviliju.

Argentinci najbolji navijači

FIFA je dodijelila i nagradu najboljim navijačima koju su dobili pristalice argentinske reprezentacije.

Poznata je i idealna FIFA-ina jedanaestorica za 2022, a čine je:

Thibaut Curtois, Achraf Hakimi, Joao Cancelo, Virgil van Dijk, Kevin de Bruyne, Luka Modrić, Casemiro, Lionel Messi, Kylian Mbappe, Erling Haaland i Karim Benzema.

Izvor: Al Jazeera i agencije