Duplantis postavio novi svjetski rekord u skoku s motkom

Švedska atletska zvijezda je za jedan centimetar popravila svoj najbolji rezultat s prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva na otvorenom u američkom Eugeneu.

Duplantis je rekord postavio šesti put, popravljajući ga svaki put za centimetar (EPA)

Švedska atletska zvijezda Armand Duplantis postavila je novi svjetski rekord sa preskočenih 6,22 metra na dvoranskom takmičenju u skoku s motkom u francuskom Clermont-Ferrandu.

Time je za jedan centimetar popravio svoj najbolji rezultat s prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva na otvorenom u američkom Eugeneu, prenosi Hina.

Olimpijski pobjednik iz Tokija, Duplantis preskočio je 6,22 metra u trećem pokušaju na All-Star mitingu u Clermont-Ferrandu, koji organizira tamošnja zvijezda skoka s motkom Renaud Lavillenie i impresionirao 4.000 gledalaca u dvorani.

Dvadesettrogodišnji Duplantis opisao je osjećaj postavljanja novog, šestog svjetskog rekorda kao “vantjelesno iskustvo”.

Šesti put postavio rekord

“Kada imate ovakve trenutke, kada je energija na tako visokom nivou i kada poletite prema letvici, kao da lebdite. Nekako mi se čini da moje tijelo nije ni sletjelo na strunjaču nakon tog skoka”, objasnio je 23-godišnji Šveđanin.

“Malo mi se sve to čini previše. Stvarno mislim da je to zbog Renauda, ​​jer on mi puno znači. Od prvih atletskih koraka bio je moj najveći idol”, rekao je Duplantis o svom suparniku i nekada najboljem skakaču s motkom.

Rekord je postavio šesti put, popravljajući ga svaki put za centimetar.

Prvi put je to uspio u poljskom Torunu prije tri godine sa 6,17 metara. Prije toga rekord je šest godina držao Lavillenie sa 6,16 metara.

Izvor: Agencije