Magazin ‘Time’ proglasio Messija sportistom godine

‘Messi je uspio učiniti ono što se nekada činilo nemogućim: pretvoriti SAD u nogometnu zemlju’, piše ‘Time’ u obrazloženju nagrade.

Messi je nedavno i rekordni osmi put osvojio Zlatnu loptu (EPA)

Kapiten argentinske nogometne reprezentacije Lionel Messi proglašen je sportistom godine u izboru časopisa Time za 2023. nakon što je rekordni osmi put osvojio Zlatnu loptu i s Argentinom osvojio naslov svjetskog prvaka.

„Messi je uspio učiniti ono što se nekada činilo nemogućim: pretvoriti SAD u nogometnu zemlju“, piše Time u obrazloženju nagrade.

Messi je odigrao ključnu ulogu u vođenju Argentine do njihovog prvog naslova svjetskih prvaka nakon 36 godina kada su u decembru prošle godine, u finalu Svjetskog prvenstva igranog u Kataru, pobijedili branitelja naslova Francusku, podsjeća Reuters.

Messijev dolazak u Inter Miami iz PSG-a ostavio je traga ne samo na nogometnom terenu nego i izvan njega.

Veliki interes za utakmice Intera iz Miamija

„Istina je da sam, srećom, imao nekoliko opcija na stolu koje su bile zanimljive i morao sam ih analizirati i razmisliti, čak i odvagnuti sa svojom porodicom, prije nego donesem konačnu odluku da dođem u Miami“, rekao je 36-godišnji Messi, kojem nije nedostajalo ponuda kada je odlučio da napusti pariški klub.

Messi je odveo Inter Miami do pobjede na Liga kupu, u kojem nastupaju ekipe iz SAD-a i Meksika, a on je postigao 10 golova u sedam nastupa na tom turniru.

Argentinčev dolazak u SAD također je uzrokovao veliki interes za utakmice Intera iz Miamija jer su ga navijači htjeli vidjeti u akciji, kupujući njegov dres. Cijene ulaznica za utakmice Intera naglo su porasle, dok je Apple TV, koji ima 10-godišnje partnerstvo sa MLS-om, zabilježio značajan porast pretplata, prenosi Hina.

Izvor: Agencije