Novak Đoković: Još jedna godina sportskog predatora

Srpski teniser je u 2023. godini poobarao čitav niz rekorda i zvanično postao najbolji svih vremena.

Idem na sve moguće rekorde koje mogu srušiti, rekao je Novak Đoković (EPA)

Prema kineskom kalendaru, bila je to godina zeca, ali prema sportskom, mora da je to bila godina predatora – Novaka Đokovića.

Do 2023. godine, srpski teniser je po mnogima bio najbolji teniser svih vremena, no i oni koji su imali imali skepse prema tome, morali su položiti oružje u 2023. godini, kroz koju je Đoković protutnjao poput tornada.

“On je predator“, rekao je davno Jevgenij Kafeljnikov, bivši ruski teniser i svjetski broj 1, komentirajući Đokovićevu igru. „Kad namiriše nešto veliko, želi to uzeti. Želi biti igrač sa najviše Grand Slam naslova i što je bliže tome, bolje će i igrati“.

Nije prošlo puno vremena, a predator je došao po svoj plijen. Đoković je dugo bio na apotekarskoj vagi sa druga dva velikana modernog tenisa, sada već penzionisanim Rogerom Federerom i dugogodišnjim velikim rivalom Rafaelom Nadalom, no u 2023. ih je ostavio daleko iza sebe.

Pariski trenutak za historiju

Trenutak za historiju, vjerovatno i sportski događaj godine, desio se 11. juna, u finalu drugog Grand Slam turnira godine, Roland Garrosa. Rutinskom pobjedom od 3:0 nad Norvežaninom Casperom Ruudom Novak je dostigao čarobnu brojku od 23 trofeja sa Grand Slam turnira i konačno se odvojio od Nadala na listi najboljih.

To mu je bio treći naslov u Parizu, a zanimljivo, potvrdio ga je još jednim rekordom – bio je najstariji osvajač Roland Garrosa ikada, sa 36 godina i 20 dana.

Da ne ostane na tome, nekoliko mjeseci poslije, na US Openu, Đoković je Nadalu pobjegao na 24 trofeja, naspram 22 španskog tenisera, što je učinak koji, kako tvrde mnogi, dugo niko neće dostići u svjetskom tenisu niti u jednoj konkurenciji. To mu je bila ukupno 96. ATP titula.

Za dječaka koji je sa četiri godine dobio prvi teniski reket i sanjao o svjetskim visinama, snovi su davno prešli granicu sa javom.

„Na televiziji je gledao Petea Samprasa kako podiže trofej“, prisjetila se njegova majka Dijana u razgovoru za domaće medije. „To mu je ostalo u sjećanju i to je i zaželio. Mi smo tu želju samo ispratili, ali on je bio taj koji ju je vukao“.

O koliko se svestranom teniseru radi, najbolje govori podatak da je svaki Grand Slam osvojio najmanje tri puta, bez obzira na kakvoj god je podlozi igrao.

Nisu mu tako daleko bila niti sva četiri Grand Slama u jednoj godini, no u tome ga je spriječio sve bolji Španac Carlos Alcaraz nakon maratonske finalne borbe u pet setova.

Možemo postaviti pitanje šta je to još Đoković uradio u 2023. godini, no lakše bi bilo odgovoriti na ono – šta to nije uradio?

Čitav niz rekorda

Novak je u 2023. produžio svoj rekord na 405 sedmica na čelu liste najboljih tenisera i nadmašio podvig Njemice Steffi Graf, koja je prije toga držala rekord u obje konkurencije.

Broj plasmana u polufinale Grand Slam turnira je povećao na sa 32 na 36, dok je u Melbourneu došao do rekordnog desetog naslova pobjednika Australian Opena.

Broj plasmana u finale Grand Slam turnira je povećao na sa 32 na 36. Federera je nadmašio sa 46 nastupa u polufinalima Grand Slam turnira, a uz to, postao je prvi igrač koji je u muškom singlu došao do trostrukog Grand Slama, jednog više od Roya Emersona, Roda Lavera i Nadala.

Prvi je teniser koji je osvojio najmanje tri trofeja na velikim turnirima na tri različite podloge i iza sebe ostavio Matsa Wilandera i Nadala.

Na turnirima Masters serije, dodao je još dva trofeja, kojih sada ima 40. Treba li reći – rekord?

Finala na Mastersima ima 58, a također je i pojačao sopstveni rekord koji se odnosi na najviši procenat ostvarenih pobjeda u karijeri na 83,62 posto (1.087 pobjeda i 213 poraza), računajući najmanje 500 mečeva.

Rekorder je i po broju pobjeda nad teniserima koji su među 10 najbolje rangiranih, sa 257.

I za kraj godine, iako je osvojio za svoje kriterije samo sedam turnira, i 2023. je završio na prvom mjestu ATP liste, osmi put u karijeri, što niko dosad nije uspio.

Šlag na veličanstvenu sezonu stigao je na ATP Finalsu, završnom turniru najboljih tenisera sezone. Trijumfom nad Jannikom Sinnerom, Novak je došao do rekordne sedme krune tog takmičenja, čime se odvojio od nekada neprikosnovenog Federera.

“On je poput Gumbyja (crtani lik, zeleni humanoid napravljen od gline). Ima nevjerojatnu fleksibilnost i brzinu. I on je majstor u tome da ne dopusti da pobijedi samog sebe, već vas prisili da vi to sami sebi učinite. Toliko je mentalno snažan“, riječi su legendarnog američkog tenisera, karizmatičnog Johna McEnroea.

Ostao je još Jimmy Connors

Vratimo se sada pitanju – šta Novak Đoković nije uradio u 2023? Nije stigao Jimmyja Connorsa po broju osvojenih ATP turnira. Legendarni Amerikanac ih ima 109, Federer 103, a Đoković 98.

No, to pitanje slobodno možemo prebaciti u 2024. godinu, u kojoj će Đoković, kako je nekada rekao i Kafeljnikov, nastaviti juriti za mirisom dobrog plijena.

Osim toga, Đoković sa novih devet pobjeda može oboriti Federerov rekord po broju dobijenih mečeva na Grand Slam turnirima,

„Što se tiče tog rekorda, sve je moguće. Zašto ga ne bih pokušao srušiti“, rekao je Đoković za srbijanske medije, govoreći o Connorsovom dostignuću. “Idem na sve moguće rekorde koje mogu srušiti. Nikada nisam imao problem to reći. I to je možda razlog zašto me ljudi ne vole. Nisam se pretvarao da sam neko – da kažem da mi to nije cilj, a onda se ponašati drugačije… Uvijek sam se trudio biti u skladu s onim u šta verujem”.

Sa jednom pobjedom u Melbourneu i drugom u New Yorku, Đoković u 2024. može postati prvi teniser sa najmanje 90 trijumfa na svakom Grand Slam turniru, a za rekordera po broju trijumfa na Masters turnirima mu treba još sedam pobjeda kako bi pretekao Nadala. Ako osvoji US Open, postat će najstariji osvajač jednog Grand Slam turnira, jer će tada biti mjesec stariji od Kena Rosewalla kada je 1972. osvojio Australian Open.

Uz to, Đoković može postati i najstariji osvajač olimpijskog zlata u tenisu, ako pobijedi u Parizu 2024. godine.

​”Još uvek pokušavam gurati koliko god mogu, osvajati Grand Slam turnire, biti konkurent za prvo mesto u svetu i pokušavam ispisati još više istorije u sportu”, rekao je Đoković u Rijadu uoči egzibicionog meča protiv Carlosa Alcaraza.

“To je pogon, to je motivacija. I još uvek se osećam vrlo dobro u svom telu u ovim godinama, igrajući jednu od najboljih sezona u karijeri. Nastaviću i videti kuda će me to dovesti“.

Izvor: Al Jazeera i agencije