Oslabljena BiH nastavlja kvalifikacije za EURO u Luksemburgu

Najbolji nogometaši Bosne i Hercegovine već su izgubili šansu da se kroz kvalifikacije plasiraju na EURO, pa će im predstojeća dva meča poslužiti kao priprema za odlučujuće susrete baraža u martu.

Bosna i Hercegovina ne može računati na Džeku, Pjanića, Kolašinca, Šehića i Ahmedhodžića (EPA)

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine igra u četvrtak protiv Luksemburga pretposljednji meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje se igra naredne godine u Njemačkoj.

Najbolji nogometaši Bosne i Hercegovine već su izgubili šansu da se kroz kvalifikacije plasiraju na EURO, pa će predstojeća dva meča – u četvrtak protiv Luksemburga te na domaćem terenu u Zenici protiv Slovačke za četiri dana – selektoru Savi Miloševiću i igračima poslužiti kao priprema za odlučujuće susrete baraža u martu.

Milošević je pozvao pet novih igrača, ali neće moći računa na kapitena Edina Džeku, koji je dobio poštedu, te povrijeđene Miralema Pjanića i Seada Kolašinca. Na spisku nema ni standardnog golmana Ibrahima Šehića, kao ni Anela Ahmedhodžića, za kojeg se vjeruje da će se vratiti u tim za utakmice baraža, prenosi Fena.

Crna Gora traži pobjedu protiv Litvanije

Utakmica s Luksemburgom igra se od 20:45 sati. U istom terminu, u istoj J grupi kvalifikacija, igraju Lihtenštajn i Portugal te Slovačka i Island. Portugal je već osigurao plasman na EURO, Slovačka je druga sa 16, Luksemburg treći sa 11, a Islanda četvrti sa 10 bodova. Bosna i Hercegovina ima devet bodova, dok je Lihtenštajn posljednji bez bodova.

Od reprezentacija s prostora bivše Jugoslavije u četvrtak još igra i Crna Gora, koja će ugostiti Litvaniju te eventualnom pobjedom ostati u igri za put u Njemačku. Ako odigra neriješeno, Srbija će se plasirati na EURO. U drugoj utakmici iste, G grupe, Mađarska igra protiv posljednje Bugarske, dok je Srbija slobodna u ovom kolu.

Izvor: Agencije