EURO 2024: Portugal u Zenici obrukao reprezentaciju Bosne i Hercegovine

Bivši evropski prvaci su svih pet golova postigli u prvom poluvremenu, te lišili BiH i teoretskih šansi da direktno ode na EURO 2024.

Cristiano Ronaldo postigao je prva dva pogotka na utakmici u Zenici (Reuters)

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je u osmoj utakmici kvalifikacija za EURO 2024. doživjela težak poraz od selekcije Portugala te tako izgubila i teoretske šanse da se domogne drugog mjesta u grupi J koje direktno vodi na EURO 2024.

Na stadionu Bilino polje bh. navijači svjedočili su potpunom potopu svoje ekipe, koja je u prvom poluvremenu primila čak pet pogodaka.

Strijelci u šestoj međusobnoj utakmici ove dvije selekcije bili su Cristiano Ronaldo u 5. iz penala i 22, Bruno Fernandes u 25, Joao Cancelo u 32. i Joao Felix u 41. minuti.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine pokazala je potpunu nemoć, dok je pečat na očajni dekor u Zenici stavilo skandiranje bh. navijača protiv vodstva Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, koje krive za sunovrat nekadašnjeg učesnika Mundijala.

Susret je obilježio i incident u 39. minuti kada je jedan od domaćih navijača preskočio ogradu i potrčao prema Ronaldu, čak ga uspio i zgrabiti za dres, no osiguranje ga je ubrzo odvelo sa stadiona, piše Hina.

Bosna i Hercegovina je sa pet pogodaka razlike izgubila samo još na gostovanju Argentini, u prijateljskoj utakmici 1998. godine, piše Anadolija.

Od BiH lošiji samo Lihtenštajn

Ovo je evropskom prvaku iz 2016. godine bila osma pobjeda iz isto toliko utakmica, ali nebitna u takmičarskom smislu, jer je i ranije osigurao plasman na EURO 2024.

U preostalim susretima grupe J, Slovačka je kao gost pobijedila Luksemburg 1:0, a Island je savladao Lihtenštajn sa 5:0.

Ovim porazom, reprezentacija BiH je pala na peto mjesto na tabeli grupe J sa svega devet bodova iz osam utakmica.

Lošiji učinak ima samo Lihtenštajn, koji je izgubio svih osam susreta.

Portugal vodi sa 24 boda, a slijede Slovačka sa 16, Luksemburg sa 11 i Island sa 10.

U ponedjeljak navečer, Austrija je pobjedom nad Azerbejdžanom od 1:0 postala osma ekipa koja je osigurala plasman na EURO 2024, nakon selekcija domaćina Njemačke, Belgije, Francuske, Portugala, Španije, Škotske i Turske.

Izvor: Al Jazeera i agencije