Na seniorskim takmičenjima neće moći klizati mlađi od 17 godina

Odluka je uslijedila mjesecima nakon slučaja dopinga na Olimpijskim igrama u Pekingu čiji je glavni akter bila 15-godišnja Ruskinja Kamila Valieva.

Kamila Valieva, velika favoritkinja za olimpijski naslov sa samo 15 godina, bila je pod snažnim pritiskom nakon što se našla u središtu doping afere (EPA)

Međunarodna klizačka federacija (ISU) je podigla minimalnu dob za umjetničke klizačice i klizače na 17 umjesto dosadašnjih 15 godina za sudjelovanje u seniorskim natjecanjima, javlja AFP.

Odluka je donesena na kongresu ISU-a u Phuketu na Tajlandu mjesecima nakon slučaja dopinga na Olimpijskim igrama u Pekingu čiji je glavni akter bila 15-godišnja Ruskinja Kamila Valieva.

“To je historijska odluka”, rekao je Jan Dijkema, predsjednik federacije, dok su reformu podržali izaslanici iz stotinu zemalja.

Rasprava se razbuktala tokom Igara

Promjena će se primjenjivati ​​u dvije faze. Minimalna dob će se povećati na 16 godina tokom sezone 2023/24 i zatim na 17 godina od sezone 2024/25.

Rasprava o vrlo mladoj dobi klizača – a posebno klizačica – ponovno se razbuktala za vrijeme Olimpijskih igara u Pekingu nakon slučaja mlade ruske klizačice. Velika favoritkinja za olimpijski naslov sa samo 15 godina je bila pod snažnim pritiskom nakon što se našla u središtu burne doping afere.

ISU je istaknuo da je podizanje dobne granice bilo na dnevnom redu mnogo prije slučaja Valieva dodajući da je dužnost federacije čuvati zdravlje mladih ljudi.

Izvor: Agencije