Dončić za NBA historiju – prvi igrač sa 60 poena, 21 skokom i 10 asistencija

Prije Dončića su Wilt Chamberlain i Elgin Baylor uspjevali doći do ‘triple-double’ učinka ubacivši 50 ili više poena, ali niko to prije 23-godišnjeg Slovenca nije uspio napraviti sa 60 ili više poena.

Luka Dončić je u pobjedi Dallasa protiv New Yorka (126:121) postigao gotovo polovinu poena (Reuters)

Najbolji evropski košarkaš Luka Dončić postao je prvi igrač u NBA historiji koji je u triple-double učinak ugradio 60 poena, 21 skok i 10 asistencija te time pomogao Dallas Mavericksima na putu do pobjede 126:121 protiv New York Knicksa.

Prije njega su Wilt Chamberlain i Elgin Baylor uspjevali doći do triple-double učinka ubacivši 50 ili više poena, ali niko to prije 23-godišnjeg Slovenca nije uspio napraviti sa 60 ili više poena.

Pritom se činilo da ni Dončiću to ne može poći za rukom, kad su gostujući Knicksi poveli 112:103, a do kraja osnovnog dijela utakmice ostalo je 33,9 sekundi.

U preostalom vremenu Christian Wood i Spencer Dinwiddie su pogodili trice, a Dončić je ubacio šest poena.

Neizvjesna završnica meča

Kad su do kraja ostale 4,2 sekunde, a New York vodio 115:112, Quentin Grimes je napravio osobnu pogrešku na Luki Dončiću prije nego što se Slovenac uspio podići na šut za izjednačujuću tricu.

Dončić je pogodio prvo slobodno bacanje, namjerno promašio drugo, lopta se odbila od obruča i od ruku igrača u skoku, da bi ponovno završila u Dončićevim rukama koji je prije sirene uspio pogoditi koš i počeo slaviti.

“Mislio sam da smo pobijedili. Zato sam tako počeo slaviti s navijačima. Mislio sam da smo dobili utakmicu, a onda sam vidio da je rezultat izjednačen”, priznao je Dončić.

U dodatnih pet minuta Luka je ubacio sedam od Dallasovih 11 poena i tako odveo Mavse do pobjede.

Izvor: Agencije