Tampa Bay Buccaneersi osvojili Super Bowl

Tampu je do drugog naslova prvaka u historiji vodio neuništivi Tom Brady koji je u svom 10. ‘Super Bowlu’ osvojio sedmi naslov prvaka.

Tampa Bay Buccaneersi pobjednici su 55. izdanja “Super Bowla”, finala doigravanja američke profesionalne lige u američkom nogometu (NFL) nakon što su na Raymond James stadionu u Tampi pred 22.000 gledatelja pobijedili branitelje naslova Kansas City Chiefse sa 31-9.

Tampu je do drugog naslova prvaka u historiji vodio neuništivi Tom Brady koji je u svom 10. “Super Bowlu” osvojio sedmi naslov prvaka. Brady je u martu prošle godine napustio New England Patriotse u kojima je proveo 20 sezona i u kojima je izborio svih svojih prvih devet ulazaka u “Super Bowl” te je odlučio karijeru nastaviti u Tampa Bay Buccaneersima, ekipi koja je jedini naslov osvojila 2003. pobjedom protiv Oakland Raidersa. I već u prvoj sezoni u novom klubu stigao je do trona.

Utakmica se igrala na Raymond James stadionu u Tampi koji može primiti više od 65.000 gledatelja, ali s obzirom na epidemiju korona virusa na tribinama je bilo nešto više od 22.000 gledatelja, od čega 7.500 zdravstvenih radnika koji su vakcinisani protiv korona virusa.

Osim po smanjenom broju gledatelja, ovogodišnji Super Bowl bio je poseban zbog još nekoliko stvari. Tampa Bay Buccaneers postali su prva ekipa koja je finale igrala na svom stadionu, a njihov quarterback Tom Brady igrao je deseti, rekordni Super Bowl.

Prvi put u historiji u ulozi sudije se pojavila žena, bila je to 47-godišnja Sarah Thomas. Ona je 2015. postala prva žena koja je sudila u NFL-u, a 2019. je bila prva sutkinja u doigravanju. Sarah je u nedjelju bila u sudačkoj postavi pod vodstvom glavnog sudije Carla Cheffersa.

Sudar generacija

Okršaj Buccaneersa i Chiefsa bio je sudar generacija. Sučelili su se najtrofejniji quarterback i najskuplji igrač u historiji NFL-a. S jedne strane stajao je 43-godišnji Tom Brady koji je nastupio u svom 10. “Super Bowlu” i lovio svoj sedmi naslov prvaka, te 18 godina i 45 dana mlađi Patrick Mahomes koji je uoči ove sezone potpisao desetogodišnji ugovor vrijedan 45 miliona dolara godišnje.

Na kraju je slavilo Brady odigravši fantastičnu utakmicu.

Nakon što su početne minute obilježile odbrane, Chiefsi su poveli sa 3-0 “field goalom” Harrisona Butkera sa 49 jardi. Ali Buccaneersi su uzvratili “touchdownom”. Brady je pronašao Roba Gronkowskog i Tampa je povela sa 7-3. Na početku druge četvrtine Brady je imao novu priliku, četiri pokušaja za “goal”, ali Chiefsi su se sjajno odbranili. Međutim, šest minuta prije kraja poluvremena Tampa je povela 14-3.

Buccaneersi su pucali field goal, ali je odbrambeni igrač Chiefsa napravio prekršaj što je donijelo novi prvi pokušaj za Tampu. Brady je odmah “isporučio” za Gronkowskog i novi touchdown. Minutu prije kraja poluvremena aktuelni prvak je smanjio na 14-6 novim Butkerovim field goalom, ovog puta sa 34 jardi. Ipak, u preostalom vremenu Buccaneersi su došli do još jednog touchdowna. Ovog puta Brady je bacio do Antonia Browna i na poluvremenu je bilo velikih 21-6.

Nastavak utakmice donio je smanjenje rezultata na 21-9 nakon još jednog field goala. Međutim, stigao je brzi odgovor. Novi touchdown za 28-9. Prvo je Brady dodavanjem kroz sredinu pronašao Gronkowskog za nekih dvadesetak jardi, a potom je Fournette dovršio stvar. Potvrda pobjede stigla je nakon što je Ryan Succop field goalom sa 52 jarda povećao prednost na 31-9.

Chiefsi su propustili priliku postati prva ekipa koja će odbraniti naslov nakon čak 16 godina kada je to uspjelo – Bradyju s Patriotsima. U “Super Bowl” eri samo se osam puta dogodilo da neka ekipa odbrani naslov.

Tom Brady izabran za MVP-a Super Bowla

Quarterback Tampa Bay Buccaneersa Tom Brady (43) proglašen je najkorisnijim (MVP) igračem Super Bowla.

Najveći svih vremena napisao je još jedno poglavlje u svojoj legendarnoj karijeri. U svom desetom finalu, Brady je osvojio sedmi Super Bowl i petu nagradu za najkorisnijeg igrača finala.

U pobjedi Buccaneersa “isporučio” je tri touchdowna za 201 metar. Brady sada ima dva naslova više od od ijednog NFL igrača u historiji i jedan više od ijedne NFL ekipe u historiji.

Iza njega je Charles Haley s pet naslova prvaka, a kod klubova najviše titula imaju New England Patriots, šest.

“Ponosan sam na sve ove momke ovdje, na sve sa čime smo se suočavali tokom cijele godine. Imali smo težak mjesec novembar, ali BA (Bruce Arians) imao je povjerenje u nas, tim je imao puno samopouzdanja. Mislim da smo znali da će se ovo dogoditi večeras, zar ne? Na kraju smo odigrali najbolje što smo mogli na kraju godine,” rekao je Brady.

Izvor: Al Jazeera i agencije