Bogati i dalje ne odustaju od nogometne Superlige

Sad se govori o promjenama u takmičenju Superlige kao alternativi UEFA Ligi prvaka s 20 najboljih klubova i mogućeg drugog takmičenja s dodatnih 20 klubova – i svi bi nastavili igrati u svojim državnim prvenstvima.

Evropski sud pravde će naredne godine odlučiti može li UEFA biti jedina koja ima monopol na evropska klupska takmičenja (EPA)

Organizatori nogometne Superlige, čiji je koncept propao pod pritiskom mnogih institucija i javnosti, još nisu odustali u želji za pokretanjem tog natjecanja, javlja njemačka novinska agencija dpa.

Njemačke novine Frankfurter Allgemeine Zeitung pišu o promjenama u sustavu natjecanja Superlige kao alternativi UEFA Ligi prvaka s 20 najboljih klubova i mogućeg drugog natjecanja s dodatnih 20 klubova, od kojih bi svi nastavili igrati u svojim državnim prvenstvima.

Njemački novinari su navodno imali uvid u dokument koji otkriva neka nova pravila i istodobno kritizira postojeća natjecanja pod pokroviteljstvom asocijacije UEFA.

Kao osnivači i zagovornici Superlige ostali su, po tome, samo Real Madrid, Barcelona i Juventus, koji pozivaju na promjene koncepta natjecanja koje više ne bi bilo zatvoreno za većinu klubova. U dokumentu se također ističe kritika UEFA-e zbog postojećeg sustava Lige prvaka, a sam dokument prvenstveno je usmjeren na Europsku komisiju i Europski parlament.

Izvorni plan propao

Europski sud pravde sljedeće će godine odlučiti može li UEFA biti jedina koja ima monopol na europska klupska natjecanja, a u nekoliko prethodnih slučajeva sud je presudio u korist različitih natjecanja, poglavito u košarci, piše dpa.

Zagovornici Superlige uvjereni su da u Ligi prvaka nema dovoljno kvalitetnih utakmica, da najbolji igrači ne igraju međusobno dovoljno često te da su najjače utakmice na rasporedu prekasno u sezoni. Optužuju UEFA-u da ne pobuđuje ​​dovoljno interesa kod mlađih generacija, što posljedično dovodi i do manjeg broja gledatelja, prenosi Hina.

Izvorni plan Superlige s klubovima u zatvorenom klupskom natjecanju propao je u travnju nakon prosvjeda navijača, ligaških natjecanja, saveza i brojnih vlada diljem Europe.

Izvor: Agencije