Chiefsi brane naslov protiv Buccaneersa na ovogodišnjem Super Bowlu

Prošlogodišnji pobjednici Super Bowla Kansas City Chiefs će 7. februara na svom su Arrowheadu igrati protiv Tampa Bay Buccaneersa predvođenih Tomom Bradyjem.

'Quarterback' Tampa Baya 43-godišnji Tom Brady tako je došao do svog desetog Super Bowla. (EPA)

Prošlogodišnji pobjednici Super Bowla Kansas City Chiefs na svom su Arrowheadu pobijedili Buffalo Billse s 38-24 u finalu AFC-a te će 7. februara u Tampi pokušati ponoviti prošlogodišnji trijumf, a protivnici će im biti Buccaneersi koji su u NFC finalu slavili s 31-26 na gostovanju kod Green Bay Packersa.

Buffalo je dobro otvorio utakmicu i nakon prve četvrtine Billsi su vodili s 9-0. Međutim, već u drugoj četvrtini su aktuelni NFL prvaci predvođeni ‘quarterbackom’ Patrickom Mahomesom napravili preokret i s tri uzastopna ‘touchdowna’ poveli 21-9, piše Hina.

Svaku dvojbu oko pobjednika Chiefsi su riješili na polovici posljednje četvrtine, kad je Mahomes bacio svoje dodavanje za njegov treći ‘touchdown’ a drugi koji je postigao Travis Kelce, kojim je domaća ekipa povela 38-15.

U Green Bayu su Tampa Bay Buccaneersi (Bucsi) predvođeni 43-godišnjim Tomom Bradyjem pobijedili domaće Packerse s 31-26 i tako postali NFC prvacima te izborili mjesto na 55. Super Bowlu koji će biti odigran na stadionu Raymond James u Tampi, na kojem Bucsi igraju svoje domaće utakmice.

Deseti Super Bowl za Bradyja

‘Quarterback’ Tampa Baya 43-godišnji Tom Brady tako je došao do svog desetog Super Bowla.

Brady je prijašnjih devet nastupa na Super Bowlu i šest pobjedničkih trofeja osvojio igrajući za New England Patriotse iz kojih je uoči ove sezone otišao nakon što je dres momčadi iz Bostona nosio 20 sezona.

Bucsi će se po drugi put boriti za trofej Vincea Lombardija koji su osvojili u 2002. u svom jedinom prijašnjem nastupu u finalnoj utakmici NFL sezone. Bit će to prvi put u historiji Super Bowla da se utakmica igra na stadionu ekipe koja u njemu učestvuje.

Kansas City Chiefsi će se po četvrti put u klupskoj historiji naći u borbi za Lombardijev trofej, a prošle su ga godine osvojili pobijedivši San Francisco 49erse 31-20 u finalu odigranom u Miamiju.

Posljednja ekipa koja je odbranila naslov bili su New England Patriotsi koje je 2003. i 2004. do njihovog te svog drugog i trećeg naslova vodio Tom Brady.

Izvor: Agencije