Vaterpolisti Hrvatske i Crne Gore u polufinalu EP-a

Crna Gora u polufinalu igra protiv Mađarske, a Hrvatska protiv Španije (EPA)

Vaterpolisti Crne Gore i Hrvatske plasirali su se u polufinale Evropskog prvenstva, koje se igra u Mađarskoj, dok su reprezentativci Srbije izgubili od Španije, nakon izvođenja petaraca i tako ostali bez borbe za medalju.

U penal seriji presudili su promašaji Andrije Prlainovića i Dušana Mandića, pa je na kraju bilo na peterce 10:9 – 6:6 (1:2, 4:1, 1:2, 0:1). Španci su tako spriječili Srbiju da osvoji peto uzastopno zlato i revanširali joj se za poraze na peterce u finalu EP-a prije dvije godine u Barceloni i prije 10 godina u finalu Svjetskog prvenstva u Rimu.

Tri gola za Srbiju u regularnom dijelu igre postigao je Mandić, a po jedan Nikola Jakšić, Sava Ranđelović i Miloš Ćuk. Junak dvoboja bio je golman Španije Lopez Pinedo sa 11 odbrana na utakmici, te obranjenim petercem u raspucavanju. 

Protiv Mađara i Španaca

Ranije su vaterpolisti Crne Gore postali prvi polufinalisti EP-a u Budimpešti, nakon što su u četvrtfinalu izbacili svjetske prvake Italijane rezultatom 10:8 (3:3, 4:3, 2:1, 1:1).

Junak pomalo neočekivanoga trijumfa Crnogoraca bio je Marko Petković sa četiri gola.

Crna Gora u polufinalu igra protiv Mađarske koja je u trećem četvrtfinalu izbacila Rusiju, pobijedivši 14:10.

U posljednjoj četvrtfinalnoj utakmici dana, Hrvatska je pobijedila Grčku sa 14:11 (6:3, 4:3, 3:3,1:2).

Hrvatski vaterpolisti nastavili su s nizom plasmana u polufinale na velikim takmičenjima, te će se u petak sa Špancima boriti za evropsko finale.

Hrvatsku su do pobjede protiv Grčke predvodili Maro Joković sa četiri, te Javier Garcia i Josip Vrlić sa po tri gola, dok je Marko Bijač sakupio 14 odbrana. U grčkim redovima najefikasniji je bio Angelos Vlachopoulos s tri gola.

Rezultati četvrtfinala

Italija – Crna Gora 8:10

Srbija – Španija 9:10 (penali)

Mađarska – Rusija 14:10

Hrvatska – Grčka 14:11

Izvor: Al Jazeera i agencije