Sjedeća odbojka: BiH protiv Brazila u finalu SP-a

Reprezentativci BiH za zlato će igrati protiv Irana ili Brazila (paravolley.pl/Wlodzimierz Wawro)

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci plasirala se u finale Svjetskog  prvenstva u poljskom Elblagu.

Izabranici selektora Mirze Hrustemovića danas su u polufinalu pobijedili selekciju Egipta sa 3:0 (25:11, 25:23, 25:23).

„Pobijedili smo danas, malo se odmaramo pred sutrašnji meč. Sutra se igra za BiH, da donesemo još jedno zlato i da skupa sa našim ‘Zmajevima’ u Brazilu donesemo radost i ponos našoj domovini. Hvala vam svima od srca na podršci“, kazao je Hrustemović nakon duela sa Egipćanima.

Protivnik bh. ekipe u meču za titulu svjetskog prvaka, koji će se igrati u subotu u 16.30 sati, bit će Brazil koji je priredio iznenađenje i eliminirao favorizirani Iran sa 3:2 po setovima (25:19, 25:20, 18:25, 15:25, 15:12).

Brojni naslovi

Aktuelnim paraolimpijskim pobjednicima i evropskim prvacima ovo će biti četvrti finalni nastup na svjetskim prvenstvima.

Sva tri puta protivnik bh. selekciji bila je selekcija Irana. Reprezentacija BiH pobijedila je dva puta na svjetskim prvenstvima, 2002. u Egiptu i  2006. u Holandiji, dok su Iranci bili bolji na prošlom SP-u 2010. u Sjedinjenim Američkim Državama.

Uz dva zlata i jedno srebro, bh. odbojkaši imaju osvojenu i bronzu u svom prvom nastupu na SP-u 1998. godine u Iranu.

Na putu do ovogodišnjeg finala, bh. tim je izgubio samo jedan set, od Njemačke u četvrtfinalu, a protiv Brazilaca je igrao u grupnoj fazi kada je bilo 25:23, 25:18, 25:21 za BiH.

Džekina čestitka

Reprezentativcima BiH među prvima je čestitao nogometaš Edin Džeko putem Facebooka, napisavši:

„Fudbal je najvažnija sporedna stvar na svijetu – svi se u tome slažemo! Međutim, ne smijemo zaboraviti da našu BiH sa velikim uspjehom predstavljaju i drugi sportovi i sportisti. Košarkaši, rukometaši…, ali i reprezentativci naše zemlje u sjedećoj odbojci, kojima želim čestitati plasman u finale Svjetskog prvenstva u Poljskoj. Vi ste naš ponos i pravi Zmajevi! Sretno majstori do novog zlata, držimo vam fige.“

Izvor: Al Jazeera i agencije