Poljoprivrednici traktorima blokirali dijelove Njemačke

Poljoprivrednici su najavili da će blokirati glavne prometne i logističke pravce tokom cijele sedmice, upozoravajući da će zbog ukidanja poreznih olakšica mnogi od njih propasti.

Udruženje njemačkih poljoprivrednika zamolilo je javnost za razumijevanje (EPA)

Njemački poljoprivrednici počeli su u ponedjeljak ujutro proteste koji bi, prema najavama, trebali trajati cijelu sedmicu u odgovoru na vladin plan postepenog ukidanja subvencija u poljoprivredi, u trenutku kada se koalicijska vlada muči dovesti financije u red.

Iz cijele Njemačke stižu snimke konvoja traktora i kamiona „ukrašenih“ transparentima sa protestnim porukama. Policijski izvještaji govore o blokiranim cestama i prilazima autocestama na više lokacija te posljedično tome zastojima u prometu.

Poljoprivrednici su najavili da će blokirati glavne prometne i logističke pravce tokom cijele sedmice, upozoravajući da će zbog ukidanja poreznih olakšica mnogi od njih propasti.

(EPA)

Čelnik Udruženja njemačkih poljoprivrednika (DBV) zamolio je javnost za razumijevanje.

„Ne želimo izgubiti podršku i solidarnost koju smo primili od velikog dijela stanovništva, no poljoprivrednici neće prihvatiti planirano povećanje poreza za poljoprivredni sektor“, rekao je šef DBV-a Joachim Rukwied za Stern.

Vlada ‘popunjava rupu’ u budžetu

Prošlog mjeseca čelnici trostranačke koalicije kancelara Olafa Scholza predstavili su planove uštede kako bi popunili rupu od 17 milijardi eura u budžetu za 2024. godinu.

Plan je bio smanjiti porezne olakšice za poljoprivredni dizel i ukinuti izuzeća od državnog poreza na poljoprivredna vozila, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo i proteste njemačkih poljoprivrednika koji su s traktorima okupirali Berlin.

No žestoki odgovor poljoprivrednika prošle sedmice natjerao je kancelara Scholza da najavi odustajanje od prijedloga za ukidanje izuzeća od poreza za poljoprivredna vozila i vozila u šumarstvu te su najavili da će postepeno smanjiti porezne olakšice za dizel gorivo koje se koristi u poljoprivredi.

Umjesto da se odmah ukinu porezne olakšice za poljoprivredni dizel, subvencije bi se ove godine trebale smanjiti za 40 posto te za 30 posto u 2025, a u potpunosti bi bile ukinute 2026.

DBV, međutim, poručuje da promjene nisu dovoljne te da će održati svoje planirane proteste idućih dana, prenosi Hina.

Izvor: Agencije