Grčkoj u tri godine 15 milijardi eura od EU-a za oporavak

Nakon više godina nedovoljnog ulaganja finansijskih sredstava zbog krize od 2010 do 2018. godine i pandemije, Grčka je počela u većoj mjeri da koristi novac iz evropskih fondova.

Grčka ima pravo na grantove od ukupno 36 milijardi eura i kredita iz fonda za postpandemiju do 2027. godine (EPA)

Grčka je od 2021. primila gotovo 15 milijardi eura grantova i zajmova od Fonda Evropske unije za oporavak, potvrdila je vlada u Atini.

Nakon više godina nedovoljnog ulaganja finansijskih sredstava zbog krize od 2010. do 2018. godine i pandemije, Grčka je počela u većoj mjeri da koristi novac iz evropskih fondova i bori se sa birokratijom, što je doprinijelo njenom bržem ekonomskom rastu, prenio je Reuters.

Grčka ima pravo na grantove od ukupno 36 milijardi eura i kredite iz fonda za postpandemijski period do 2027. godine. Očekuje se da će ti resursi biti iskorišteni za investicije od 60 milijardi eura u srednjim preduzećima, za zelenu energiju, digitalizaciju i infrastrukturu.

Ekonomski rast

Atina će podnijeti zahtjeve za dobijanje još 3,6 milijardi eura iz Fonda za oporavak do septembra, što bi joj pomoglo da ostvari svoj cilj ekonomskog rasta od 2,9 posto ove godine, izjavio je zamjenik ministra finansija Nikos Papathanasis.

Grčke javne investicije, koje crpe sredstva uglavnom iz EU, iz Fonda za oporavak i iz državnog budžeta, ove godine će dostići 12 milijardi eura, dok bi u 2026. godini trebalo da dostignu 15 milijardi eura, navelo je Ministarstvo finansija.

Izvor: Agencije