Udari na Huse digli cijene svjetske nafte

Napadi Husa na brodove u Crvenom moru, koje podržava Iran, prekinuli su trgovinu i protok goriva posljednjih sedmica.

Napadi su uslijedili nekoliko sati nakon što je Iran zaplijenio tanker koji je išao prema Turskoj u blizini obale Omana (EPA - Ilustracija)

Cijene nafte skočile su, u prosjeku, za više od dva posto nakon što je savez predvođen Sjedinjenim Američkim Državama pokrenuo udare na Huse.

Brent, referentna vrijednost za dvije trećine svjetske nafte, porastao je za 2,5 posto, približavajući se granici od 80 dolara, zbog straha da bi se sukob mogao proširiti regionalno.

Napadi su uslijedili nekoliko sati nakon što je Iran zaplijenio tanker koji je išao prema Turskoj u blizini obale Omana, dodatno zagrijavši situaciju, javlja BBC.

Jedan od najvažnijih pravaca za prijevoz nafte

Omanski zaljev, gdje je zaplijenjen tanker, vrlo je blizu Hormuškog moreuza, koji je jedan od najvažnijih pomorskih pravaca za opskrbu naftom. Kroz taj uski prolaz dnevno prođe više od 20 miliona barela nafte, što je jednako petini globalne potrošnje.

Napadi Husa na brodove u Crvenom moru, koje podržava Iran, prekinuli su trgovinu i protok goriva posljednjih sedmica.

Najveći rizik za cijene nafte bit će direktno uključivanje Irana u sukob, što bi moglo ugroziti proizvodnju i tokove u regiji koja proizvodi trećinu svjetske sirove nafte, prenosi Fena.

Izvor: Agencije