Mađarski trgovci će upozoravati kupce na smanjena pakiranja hrane

Mađarska je u prvom tromjesečju prošle godine zabilježila inflaciju od rekordnih 25 posto, najveću među članicama Evropske unije i pokušava pomoći ekonomiji u uvjetima slabljenja kupovne moći građana.

Domaćinstva će se u početku fokusirati na razduživanje i popunjavanje rezervi, ali bi i potrošnja također mogla početi rasti, smatraju ekonomisti (Reuters - Ilustracija)

Mađarska vlada tražit će od marta od velikih maloprodajnih kompanija da kupce upozore na smanjeno pakiranje prehrambenih proizvoda kako bi iskorijenila praksu prikrivenog podizanja cijena.

„U proteklim mjesecima pojačanu je pakiranje u nekoliko zemalja privuklo smanjeno pakiranje pojedinih proizvoda, uz istu ili čak višu cijenu“, objavila je vlada. Zbog te obmanjujuće prakse potrošači za svoj novac dobivaju manje proizvoda.

Prema novim propisima, koji će od marta biti na snazi ​​dva mjeseca, trgovci hranom s godišnjim prometom većim od milijardu forinti (2,64 miliona eura) morat će isticati upozorenja o cijenama proizvoda u manjem pakiranju u odnosu na period između 1. januara 2020. i 1. jula 2023. godine. Proizvođači hrane, uvoznici i dobavljači također će morati obavijestiti trgovce na malo o manjem pakiranju.

„Iako vjerujemo da će se domaćinstva u početku fokusirati na razduživanje i popunjavanje rezervi, potrošnja bi također mogla početi rasti“, rekli su ekonomisti ING-a, komentirajući najnovije podatke iz maloprodaje. „No, da bi promjena bila značajna i dugotrajna, treba prvo vratiti povjerenje potrošača, što je dugotrajniji proces“.

Rekordna inflacija

Mađarska je u prvom tromjesečju prošle godine zabilježila inflaciju od rekordnih 25 posto, najveću među članicama Evropske unije i pokušava pomoći ekonomiji u uvjetima slabljenja kupovne moći građana, primjećuje Reuters.

Promet u mađarskoj maloprodaji porastao je u novembru za 0,8 posto u odnosu na oktobar kada je bio smanjen za 0,3 posto. U odnosu na novembar 2022. bio je manji za 5,4 posto, pokazali su posljednji podaci.

Uprkos oporavku na mjesečnoj bazi, promet je u prvih 11 prošlogodišnjih mjeseci bio za 8,7 posto manji u usporedbi s istim periodom prethodne godine budući da je potrošnja građana smanjena.

Vlada premijera Viktora Orbana nastoji oživjeti ekonomiju, koje je u trećem tromjesečju poraslo na kvartalnoj bazi prvi put u godinu dana. Osim toga, približavaju se i parlamentarni i izbori za Evropski parlament, prenosi Hina.

Izvor: Agencije