Svaka treća firma u Srbiji nema zaposlenih

Kako piše ‘Forbes’, najčešće je državljanin Srbije osnivač i direktor bez zaposlenih, a u drugom preduzeću radi na puno radno vrijeme.

Firme bez radnika su prošle godine na zarade zaposlenih, odnosno direktora, potrošile 55,5 miliona eura (Ilustracija)

Gotovo svaka treća firma koja posluje u Srbiji nema zaposlene. Prema podacima iz prošlogodišnjih finansijskih izvještaja takvih je firmi ukupno bilo 32.139, piše Forbes Srbija.

„Analiza sa aspekta broja zaposlenih pokazuje da je, posle društava bez zaposlenih, najviše bilo onih koja su zapošljavala od dva do pet radnika ‒ 27.850 društava i u njima je bilo zaposleno ukupno 84.792 radnika. Slede društva sa jednim radnikom, kojih je bilo 24.226“, navela je Agencija za privredne registre u publikaciji o poslovanju privrede.

Firme bez zaposlenih čine najveću grupu preduzeća u Srbiji, a poslije njih slijede kompanije sa dva do pet radnika, prenosi Beta.

Kada je riječ o firmama bez radnika, one su prošle godine na zarade zaposlenih, odnosno direktora, potrošile 6,5 milijardi dinara (55,5 miliona eura) i ta suma je 68 posto veća nego godinu prije.

Najviše firmi bez zaposlenih u trgovini

Kako piše Forbes, najčešće je državljanin Srbije osnivač i direktor bez zaposlenih, a u drugom preduzeću radi na puno radno vrijeme. Druga opcija je da je osnivač i direktor stranac, koji je zaposlen u državi sa kojom Srbija ima potpisan ugovor o socijalnom osiguranju.

Analiza Agencije za privredne registre pokazuje da je firmi bez radnika najviše u trgovini na veliko i malo – 9.244. Drugi sektor po zastupljenosti je prerađivačka industrija – 4.479. Slijede stručne, naučne, inovacione i tehničke djelatnosti sa 4.120 takvih preduzeća, a ima ih i u građevinarstvu – ukupno 3.505.

„U okviru privrednih društava bez zaposlenih dominiraju mikro društva kojih je bilo 31.804 ili 99 odsto“, navodi se u analizi. Preostalo su 303 mala, 25 srednja i sedam velikih društava.

Izvor: Agencije