Deficit u trgovinskom bilansu SAD-a porastao u oktobru

Deficit u razmjeni Sjedinjenih Američkih Država sa svijetom porastao je odražavajući pad izvoza u okruženju posustale globalne potražnje i jakog dolara.

Pad vrijednosti izvoza odražava znatno smanjene isporuke industrijskih potrepština i materijala te lijekova (Reuters/ Ilustracija)

Deficit u trgovinskoj razmjeni Sjedinjenih Američkih Država sa svijetom porastao je u oktobru, odražavajući pad izvoza u okruženju posustale globalne potražnje i jakog dolara, pokazao je u utorak izvještaj ministarstva trgovine.

Američki izvoz u oktobru je pao za 0,7 posto na mjesečnoj razini, kliznuvši na 256,6 milijardi dolara, prenosi Hina.

Uvoz je pak porastao za 0,6 posto, na 334,8 milijardi dolara.

Time je manjak u trgovinskoj bilansi dosegnuo 78,2 milijarde dolara i bio za 5,4 posto veći u odnosu na revidiranu vrijednost u septembru, objavilo je ministarstvo.

Robna razmjena

Deficit u robnoj razmjeni povećao se za 6,5 posto u odnosu na septembar, na 99,6 milijardi dolara.

Višak u razmjeni usluga porastao je 10,3 posto, na 21,4 milijarde dolara.

Pad vrijednosti izvoza odražava znatno smanjene isporuke industrijskih potrepština i materijala te lijekova, što je nadjačalo skok izvoza soje.

Izvještaj je pokazao i značajno povećanje uvoza lijekova, industrijskih potrepština i materijala i druge robe.

Uteg izvozu bio je snažan dolar, koji je u usporedbi s krajem decembra 2021. katkad bio i 11 posto u plusu u odnosu na valute najvećih trgovinskih partnera SAD-a, zbog podizanja ključnih kamatnih stopa kojim centralna banka pokušava zauzdati visoku inflaciju.

Manji trgovinski deficit u razmjeni sa svijetom bio je jedan od glavnih faktora oporavka američke ekonomije u trećem kvartalu, pa bi rast deficita na početku jeseni mogao signalizirati da bi vanjska trgovina mogla biti kočnica BDP-u u zadnjem kvartalu 2022, primjećuje Reuters.

Izvor: Agencije