Lufthansa ide u dokapitalizaciju da vrati dio državne pomoći

Lufthansa je već vratila kredit od milijardu eura koji joj je odobrila državna investicijska i razvojna banka KfW.

Lufthansa je dobila pomoć Njemačke, Austrije, Belgije i Švicarske (EPA)

Njemačka aviokompanija Lufthansa najavila je povećanje kapitala u iznosu od 2,14 milijardi eura kako bi vratila dio državne pomoći koju je dobila u pandemiji COVID-a 19 i poboljšala svoje finansije.

Prihod od prodaje novih dionica, kako su najavili, iskoristit će za povrat dijela od ukupno devet milijardi eura pomoći koju su dobili kako bi prebrodili koronakrizu, prenosi Hina.

Lufthansa je dobila pomoć Njemačke, Austrije, Belgije i Švicarske.

Nove dionice po cijeni od 3,58 eura dioničarima će biti ponuđene na upis u razdoblju od 22. septembra do 5. oktobra, objavio je njemački prevoznik.

Neto prihod namjeravaju iskoristiti kako bi vratili 1,5 milijardi eura njemačkom fondu za ekonomsku stabilizaciju, a potom do kraja godine u cijelosti podmirili dug isplatom dodatnih milijardu eura.

Vraćanje kredita

Lufthansa je već vratila kredit od milijardu eura koji joj je odobrila državna investicijska i razvojna banka KfW.

Izvršni direktor Lufthanse Carsten Spohr tek je nedavno objavio kako kompanija i dalje želi vratiti državne pomoći prije kraja mandata aktuelne njemačke vlade. Njemačka izlazi na izbore 26. septembra.

Kompanija je već otplatila kredit od milijardu eura državnoj investicijskoj i razvojnoj banci KfW.

Vraćanje svih državnih pomoći također se smatra preduvjetom za daljnja spajanja i preuzimanja među evropskim zračnim prevoznicima. Sve dok kompanije u tom segmentu primaju državne pomoći, spajanje im je zabranjeno.

Konsolidacija u sektoru

I prije krize izazvane korona virusom bilo je jasno da će se konsolidacija u sektoru nastaviti, rekao je Spohr. “Kriza je, da se tako izrazim, pritisnula dugme za pauzu u tom procesu”, dodao je.

“Onog trenutka kada državne pomoći budu vraćene, ponovno će se pritisnuti tipka ‘on’”, rekao je, “zato što u Evropi imamo previše aviokompanija”.

Najveća njemačka aviokompanija u augustu je bila objavila da je prepolovila gubitke u drugom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje u pandemijskoj 2020, podsjeća Dpa.

Izvor: Agencije