Hollywood: Postignut okvirni dogovor o okončanju štrajka

Lideri sindikata scenarista i pisaca i studiji postigli su okvirni dogovor o okončanju štrajka scenarista nakon pet mjeseci, iako još nije došlo do dogovora studija i glumaca.

Dogovor o trogodišnjem ugovoru moraju odobriti odbor i članovi udruženja prije nego što se štrajk zvanično okonča (Reuters)

Lideri sindikata scenarista i pisaca (WGA) i studiji u Hollywoody postigli su okvirni dogovor o okončanju štrajka scenarista nakon skoro pet mjeseci, iako još nije došlo do dogovora studija i glumaca koji štrajkuju.

Udruženje pisaca Amerike objavilo je dogovor u zajedničkoj izjavi s Alijansom filmskih i televizijskih producenata (AMPTP), grupom koja u pregovorima predstavlja studije, servise za streaming i produkcijske kompanije, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

”WGA je postigao provizorni sporazum s AMPTP-om. Ovo je omogućila trajna solidarnost članova WGA i izvanredna podrška naše braće i sestara iz sindikata, koji su nam se pridružili na linijama za proteste više od 146 dana”, navodi se u e-mailu koji je sindikat poslao svojim članovima.

Dogovor sa studijima

U saopćenju se navodi da sindikat nastavlja s pozivima ”izvršnim direktorima studija i streamera i AMPTP da se vrate za stol i sklope dogovor” koji  članovi sindikata “zaslužuju i zahtijevaju”, pošto još nisu nastavljeni razgovori između predstavnika studija i Udruženja filmskih glumaca.

Dogovor o trogodišnjem ugovoru, do kojeg je došlo nakon pet maratonskih dana obnovljenih pregovora WGA i AMPTP-a, kojem su se povremeno pridružili i rukovodioci studija, moraju odobriti odbor i članovi udruženja prije nego što se štrajk zvanično okonča.

Predloženo rješenje za štrajk pisaca uslijedilo je nakon što su razgovori nastavljeni prošle sedmice, prvi put u mjesec dana, a navodno su pregovorima direktno učestvovali izvršni direktori Disneyja Bob Iger, Netflixa Ted Sarandos i Warner Brosa David Zaslav.

Izvor: Agencije