Otkrivena nepoznata Raffaellova slika iz 16. stoljeća

Umjetničko djelo, za koji je model bila Chiara Fancelli, naslikano je na panelu od topole dimenzija 46×34 centimetra i datira iz 1504. godine.

Raffaellova slika 'Sistine Madonna' u galeriji u Dresdenu (EPA)

Nova, dosad nepoznata slika italijanskog renesansnog slikara Raffaella Santija, koja prikazuje Mariju Magdalenu, otkrivena je nedavno, saopćili su stručnjaci na međunarodnoj konferenciji u Pergoli, gradu u centralnoj italijanskoj provinciji Pesaro i Urbino.

Agencija Ansa navodi da je to umjetničko djelo, za koji je model bila Chiara Fancelli, naslikano na panelu od topole dimenzija 46×34 centimetra i da datira iz 1504. godine.

U vlasništvu je privatnog kolekcionara i stručnjaci procjenjuju da ju je zaista naslikao Raffaello, prenosi Tanjug.

‘Nadmašio svog učitelja’

Verziju ovog portreta Marije Magdalene naslikao je slikar Perugino, Raffaellov učitelj, ali nova saznanja ukazuju na to da je novootkriveni Raffaellov portret stariji i od onog koji je naslikao njegov učitelj.

Raffaellova verzija smatra se stilski i tehnički superiornijom i na njoj se mogu primijetiti suptilni utjecaji Leonarda da Vincija.

Navodi se i da upotreba proporcija na portretu sugeriše da je Raffaello “konačno pronašao svoj jezik” i nadmašio svog učitelja.

Stručnjaci su vijest o otkriću nove slike saopćili u okviru konferencije ”Vizija savršenstva Raffaella Santija”, uoči objavljivanja studije o njegovom doprinosu umjetnosti, koja će nositi naslov Raffaellova Magdalena, kada učenik nadmaši učitelja.

Izvor: Agencije