Oskarovcu Charliju Kaufmanu uručeno ‘Počasno Srce Sarajeva’

Primajući nagradu pred više hiljada gledalaca u ispunjenom bioskopu na otvorenom, Charlie Kaufman je rekao da je ‘zahvalan za ovu čast’, i poručio da voli Sarajevo.

Charlie Kaufman prošetao je crvenim tepihom 29. Sarajevo Film Festivala prije nego što mu je uručeno Počasno Srce Sarajeva (Armin Durgut/Pixsell)

Američkom Oskarovcu, scenaristi, reditelju i producentu Charliju Kaufmanu večeras je uručeno “Počasno Srce Sarajeva” na 29. Sarajevo film festivalu (SFF).

Kaufman je priznanje SFF-a za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti primio u “Ljetnom Coca-Cola kinu”, gdje je potom u okviru “Open Air” programa prikazan film “Adaptacija” (2002) reditelja Spikea Jonzea, za koji je pisao scenario.

Primajući nagradu pred više hiljada gledalaca u ispunjenom bioskopu na otvorenom, Kaufman je rekao da je “zahvalan za ovu čast”, i poručio da voli Sarajevo, još od kako je bio u tom gradu prvi put 2008. godine, a posebno toplinu njegovih ljudi.

Uručujući priznanje, direktor SFF-a Jovan Marjanović je istakao da je Kaufman “toliko kultan u svijetu filma, i dugi niz godina donosi publici smjeh, tugu, utjehu i empatiju”.

“Kada vidite jednu scenu njegovog filma teško ju je zamijeniti za nekog drugog autora”, ocijenio je Marjanović.

Bogata karijera

SFF je prvi put Kaufmana ugostio 2008. godine kada je predstavljao svoj rediteljski debi “Synecdoche, New York”.

Kaufmanovo posljednje rediteljsko ostvarenje je “Razmišljam da okončam ovo” (2020).

Radio je, između ostalog, scenarije za filmove “Biti John Malkovic” (1999), “Ispovijest opasnog uma” (2002) i “Vječni sjaj besprijekornog uma” (2004), za koji je osvojio Oscara.

Kaufmanova scenaristička karijera počela je sitcom serijom “Get A Life” devedesetih godina, koje je proveo radeći komedije i skečeve na televiziji prije nego što je prešao na film.

Izvor: Agencije