Svjetska premijera Pašovićeve predstave ‘Marlene Dietrich’ na Mittelfestu

Predstava je odigrana u glavnom programu festivala, a u naslovnoj ulozi nastupila je Mirjana Karanović.

Bilo je uzbudljivo, drugačije, neobično, staro, a moderno, rekla je Mirjana Karanović nakon premijere (Luca A. d'Agostino / Phocus Agency / Ustupljeno Al Jazeeri)

Dramska predstava Marlene Dietrich – pet tačaka optužnice, autora i reditelja Harisa Pašovića, imala je svjetsku premijeru na 32. po redu italijanskom Mittelfestu.

U naslovnoj ulozi nastupila je Mirjana Karanović, dok su ostatak podjele činili Mona Muratović, Elmir Krivalić i Enes Salković.

(Luca A. d'Agostino / Phocus Agency / Ustupljeno Al Jazeeri)

„Bilo je uzbudljivo, drugačije, neobično, staro, a moderno. Ta žena je fascinantna! Obožavam je još više i mnogo sam srećna što sam uradila ovu predstavu“, izjavila je Karanović nakon premijere.

‘Balkanska kraljica glume’

„Marlene Dietrich obilježila je 20. vijek na mnogo načina. Rođena početkom vijeka 1901. godine u Berlinu, umrla je na samom kraju vijeka 1992. godine u Parizu. Njen život je bio sav u umjetnosti i otporu“, rekao je Pašović.

Predstava je odigrana u glavnom programu festivala, a direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, Dino Mustafić prenosi utiske italijanskih medija, koji su i ranije pisali za Mirjanu Karanović da je „balkanska kraljica glume“.

„Fenomenalna i emotivna studija karaktera za pamćenje. Uživancija! Narodno pozorište Sarajevo ima važnu i dobru predstavu na repertoaru. Ovom predstavom otvaramo novu umjetničku sezonu 2023/24. već 6. septembra“, objavio je Mustafić na društvenim mrežama.

Izvor: Agencije