Makedonska grupa ‘Leb i sol’ odlikovana državnim Ordenom zasluga

Grupa je ostavila trajne vrijednosti u savremenoj makedonskoj muzici i doprinijela afirmaciji makedonske muzičke umjetnosti i makedonske kulture u svijetu, rekao je predsjednik Stevo Pendarovski.

Odlikovani su članovi grupe Bodan Arsovski, Kokan Dimuševski, Vlatko Stefanovski i Garabet Tavitjan (Pixsell)

Makedonski predsjednik Stevo Pendarovski odlikovao je članove grupe „Leb i sol“ Bodana Arsovskog, Kokana Dimuševskog, Vlatka Stefanovskog i Garabeta Tavitjana Ordenom zasluga za Republiku Sjevernu Makedoniju.

Pendarovski im je taj orden uručio „za izvanredno, autohtono i jedinstveno muzičko stvaralaštvo“, uz napomenu da je ta grupa „ostavila trajne vrijednosti u savremenoj makedonskoj muzici i doprinijela afirmaciji makedonske muzičke umjetnosti i makedonske kulture u svijetu“.

Prema njegovim riječima, skopska četvorka je „proslavila zemlju visoko na svjetskoj mapi umjetničkih dostignuća“. Zbog toga ih smatra „nacionalnim naslijeđem koje je odavno upisano u kulturni i društveni DNK makedonske zemlje, naroda i svih građana“, prenijela je Beta.

Muzika koja ima mitske dimenzije

„Vaša muzika, dragi laureati, ima mitske dimenzije u venama makedonske duše jer predstavlja kulturno naslijeđe sa kojim su se identifikovale i rasle generacije i još rastu i žive generacije Makedonaca“, naglasio je Pendarovski.

Od prvog albuma, objavljenog daleke 1978. godine, članovi grupe „Leb i sol“ su definisani „kao neprikosnoveni instrumentalni virtuozi i pioniri u onome što su kritičari nazvali world music fusion – kombinujući rok, jazz i tradicionalne makedonske ritmove, stvarajući muziku koja daleko prevazilazi granice vremena“, rekao je makedonski predsjednik.

Prema njegovim riječima, članovi grupe „Leb i sol“ su se tokom skoro pola vijeka postojanja „nametnuli kao nacionalni ponos i kategorija, status koji su bez muke održavali godinama, sve do danas“.

Izvor: Agencije