Otvoreni 47. dani satire Fadila Hadžića

Na festivalu, koji u Zagrebu traje do 21. juna, bit će izvedeno 11 predstava iz Hrvatske i susjedstva.

Na otvorenju festivala izvedena je predstava 'Sloboština Barbie' (Pixsell)

Kazališni festival „Dani satire Fadila Hadžića“ otvoren je u Satiričkom kazalištu Kerempuh u Zagrebu predstavom KunstTeatra i Umjetničke organizacije Punctum Sloboština Barbie, nastaloj po romanu Maše Kolanović i u režiji Natalije Manojlović.

„Svakog lipnja ovaj nas jedinstveni festival okuplja kako bismo mogli pogledati najuspješnija ostvarenja protekle sezone te se danas s razlogom smatra najvažnijim teatarskim festivalom satiričkog i komediografskog žanra u regiji“, rekla je Sonja Kovačić, ravnateljica Kerempuha, na otvorenju festivala.

„Dani satire“ preživjeli su rat i uspjeli opstati u nemogućim vremenima pandemije, podsjetila je, napomenuvši da „borba za opstanak još traje jer su vremena i dalje izazovna“.

Kazalište je, smatra, važan alat za oblikovanje smisla u našim životima, ono nas inspirira i pokreće, otvara prilike za komunikaciju i promjenu perspektive. „Kazalište može i mora mijenjati svijet“, poručila je Kovačić.

Tri predstave zagrebačkih kazališta

Na 47. danima satire Fadila Hadžića bit će izvedeno 11 predstava po izboru Željke Udovičić-Pleština.

Uz predstavu Sloboština Barbie, od zagrebačkih produkcija u program su uvrštene i predstava Zagrebačkog kazališta mladih Ja sam ona koja nisam Mate Matišića u režiji Paola Magellija, autorski projekt Bobe Jelčića Sorry u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu te koprodukcijska predstava GDK Gavelle i Kerempuha Kralj Ubu, Alfreda Jarryja u režiji Mirana Kurspahića.

Domaćin festivala izvest će i predstavu Tko tu koga? Zona pansiona, Borne Vujčića u režiji Tamare Damjanović.

Festival traje do 21. juna

Iz Splita stižu Playdrama s predstavom Tako nam Bog pomogao, po motivima knjige Borisa Dežulovića i u režiji Hrvoja Korbara te Hrvatsko narodno kazalište Split s predstavom U malu je uša đava, Tisje Kljaković Braić u režiji Marija Kovača.

Od inozemnih kazališta nastupit će Sarajevski ratni teatar (SARTR) s predstavom Moj sin malo sporije hoda Ivora Martinića u režiji Ivana Plazibata, Narodno pozorište Subotica s monodramom Minje Peković Bravo za klovna, Hartefakt iz Beograda s predstavom Patrika Lazića Naš sin, te Narodno pozorište Sombor s autorskom predstavom Andraša Urbana Ibi The Great, po drami Alfreda Jarryja Kralj Ubu.

Na kraju festivala, koji traje do 21. juna, tročlani žiri u kojemu su glumica Jasna Bilušić, redateljica Saša Broz i kazališna kritičarka Bojana Radović dodijelit će Veliku nagradu za najbolju predstavu u cjelini, nagrade za najbolja glumačka ostvarenja, nagradu za najbolju režiju te Nagradu Fadil Hadžić za najbolji tekst.

Izvor: Agencije