Kate Winslet i Ben Whishaw dobitnici BAFTA nagrada

Kate Winslet je osvojila nagradu BAFTA za najbolju glumicu za ulogu u filmu ‘I Am Ruth’, koji je, također, osvojio nagradu za najbolju dramu.

Mia Threapleton i Kate Winslet zajedno glume u nagrađenom filmu 'I Am Ruth', koji je proglašen najboljom dramom (Reuters)

Kate Winslet i Ben Whishaw, kao i reality serija The Traitors, dobitnici su ovogodišnjih televizijskih nagrada Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA) za 2023. godinu, koje su dodijeljene u Kraljevskoj operi u Londonu.

Winslet  je osvojila nagradu BAFTA za najbolju glumicu za ulogu u filmu I Am Ruth, koji je također osvojio nagradu za najbolju dramu.

Ona je tokom svog govora istakla da „male britanske televizijske drame mogu biti moćne“, kao i da priče o mentalnom zdravlju poput ove „treba da se čuju“. Zahvalila je i svojoj kćeri, Miji Threapleton, koja s njom glumi u filmu.

„Kad bih mogla nagradu da slomim na pola, drugu polovinu bih dala svojoj kćerki Miji Threapleton. Uradili smo ovo zajedno, mala“, rekla je Winslet.

Ben Whishaw, koji je dobio priznanje kritike za svoju ulogu u filmu This Is Going To Hurt, dobio je nagradu za najboljeg glumca, pobijedivši konkurenciju u kojoj su bili Gary Oldman, Martin Freeman, Cillian Murphy, Chaske Spencer i Taron Egerton.

Nagrađen dokumentarac o Mohamedu Farahu

Adeel Akhtar je osvojio nagradu za najboljeg sporednog glumca za ulogu u kriminalističkoj drami Sherwood.

Jedan od velikih pobjednika je i BBC-eva reality serija The Traitors, dok je Claudia Winkleman osvojila nagradu za zabavni nastup u vođenju emisije.

Bad Sisters su odnijele nagradu za najbolju dramsku seriju, a Anne-Marie Duff je dobila nagradu za najbolju sporednu glumicu za ulogu u toj seriji.

Među ostalim dobitnicima je bio i dokumentarac o britanskom atletičaru Mohamedu Mo Farahu.

Nagrada BAFTA za najbolju stranu seriju pripala je Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story, dok je The Masked Singer osvojio prestižno priznanje za najbolji zabavni program.

Izvor: Agencije