Preminuo slavni jazz muzičar Ahmad Jamal

Jamal ​​je utjecao na mnoge poznate jazzere, kao što su Miles Davis i McCoy Tyner; tokom karijere duge sedam decenija osvojio je nekoliko nagrada.

Ahmad Jamal je prošle godine rekao da se 'razvija svaki put kad sjedne za klavir' i da 'uvijek ima nove ideje' (EPA) (Keystone)

Američki jazz pijanista, kompozitor i dirigent Ahmad Jamal preminuo je u 93. godini, objavili su francuski i američki mediji.

Smrt velikog muzičara za The Washington Post je potvrdila njegova supruga Laura Hess-Hey, prenijela je Beta.

Rođen 1930. godine kao Frederick Russell Jones, islam je prihvatio u 20-oj godini.

Jamal ​​je utjecao na druge poznate jazz muzičare, kao što su trubač Miles Davis i pijanista McCoy Tyner. Osvojio je nekoliko nagrada tokom svoje karijere, duge sedam decenija.

Proglašen je vitezom umjetnosti i književnosti Francuske 2007, a deset godina kasnije osvojio je i nagradu Grammy za cjelokupnu karijeru.

Karijera duga sedam decenija

Karijeru je počeo 1940-ih tokom be-bop revolucije i pomogao privlačenju šire publike na jazz nastupe.

Album Ahmad Jamal at the Pershing: But Not for Me, objavljen 1958, označio je početak njegovog uspjeha.

Njegov stil je, kako je opisivano, zasnovan na iznenađenju, prekidima, upotrebi tišine, sa romantičnim akcentima, i dinamičnim i laganim dijelovima.

Američki mediji su prošle godine ocijenili da je „Jamalov muzički koncept bio velika inovacija tog vremena, čak i ako je njegova smjela originalnost izmakla mnogim slušaocima“.

Jamal je u jednom intervjuu prošle godine rekao da se „razvija svaki put kad sjedne za klavir“, priznajući da „uvijek ima nove ideje“.

Izvor: Agencije