Na Broadwayu posljednji put odigrana predstava ‘Fantom u operi’

Od premijere 1988. godine, megahit mjuzikl Andrewa Lloyda Webbera oduševio je stanovnike New Yorka i turiste, postavši simbol slavnog teatarskog kvarta.

'Fantom iz opere' prvi put je izveden 1986. u Londonu, gdje se i dalje izvodi (Reuters)

Nakon 35 godina i gotovo 14.000 izvođenja posljednji put je spuštena zavjesa na predstavu Fantom u operi, najdugovječniju u historiji Broadwaya.

Od premijere u januaru 1988. godine, megahit mjuzikl Andrewa Lloyda Webbera oduševio je stanovnike New Yorka i turiste, postavši simbol slavnog teatarskog kvarta, javlja AFP.

Melodramu o geniju koji opsjeda parišku Operu i čije srce krvari za mladom sopranisticom Christine vidjelo je 20 miliona ljudi, a od prodaje ulaznica predstava je zaradila više od 1,4 milijarde dolara.

No, producenti su odlučili da je došlo vrijeme za prekid prikazivanja nakon što se predstava teško oporavila nakon 18-mjesečnog zatvaranja Broadwaya tokom pandemije.

Predstava izvedena 13.981 put

Predstava prema istoimenom francuskom romanu Gastona Lerouxa osvojila je sedam nagrada Tony 1988. godine, uključujući i nagradu za najbolji mjuzikl, te je 9. januara 2006. godine postala predstava koja se u historiji Broadwaya najduže izvodila.

Nedjeljna predstava pred rasprodanim gledalištem u teatru Majestic na Times Squareu, kojem predstoji opsežna obnova, bila je 13.981. izvedena.

Publika u kojoj je bilo 1.600 ljudi stajala je i snažno pljeskala dok se Lloyd Webber pridružio originalnoj i sadašnjoj postavi na pozornici za posljednju zavjesu.

Troškovi postajali sve veći

Britanski producent Cameron Mackintosh izjavio je za The New York Times prošle godine da je produkcija počela stvarati gubitke zbog sporog povratka međunarodnih posjetitelja u grad nakon pandemije.

Rastući troškovi, koji su iznosili 950.000 dolara sedmično su, također, bili značajan faktor. Potrebno je 125 glumaca, muzičara i tehničara za postavu mjuzikla, u kojem luster pada na pozornicu tokom jedne od najupečatljivijih scena. (Tokom godina zapošljavala je 6.500 ljudi, uključujući 450 izvođača, podsjeća Hina).

„U svakoj predstavi postoji prijelomni trenutak u kojem se broj ‘dobrih’ sedmica dovoljno smanji da ih zapravo nadmašuje broj ‘izgubljenih’. U tom trenutku postoji samo jedna razumna odluka koju treba donijeti“, rekao je Mackintosh.

Najava da će se Fantom prestati prikazivati toliko je povećala potražnju za ulaznicama da je datum zatvaranja pomaknut s februara na april.

Uoči završnog izvođenja, posljednje ulaznice prodavale su se za više od 500 dolara na stranicama za rezervaciju.

Broadway sedmično donese 30 miliona dolara prihoda

Rekord za najdugovječniji mjuzikl na Broadwayu sada pripada Chicagu, koji je premijerno izveden 1996, ispred Kralja lavova, koji je premijerno prikazan godinu kasnije.

Ukupno 41 teatar na Broadwayu, koji čine kulturno i turističko srce New Yorka, imaju u prosjeku između 200.000 i 300.000 gledatelja svake sedmice, donoseći sedmični prihod od najmanje 30 miliona dolara.

Fantom u operi (The Phantom of the Opera) prvi put je izveden 1986. u Londonu, gdje se i dalje izvodi.

Izvor: Agencije