‘Othellu’ nagrada Grand prix 63. festivala MESS

Zlatni lovorov vijenac za najboljeg reditelja pripao je Oskarasa Koršunovasu, redatelju predstave ‘Othello’.

Zlatni lovorov vijenac publike 63. Festivala MESS dobila je predstava Chotto Desh. (Fena)

Grand Prix – Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini 63. Internacionalnog teatarskog festivala MESS dobila je predstava Othello litvanskog Vilnus City Teatra.

Zlatni lovorov vijenac za najboljeg reditelja pripao je Oskarasa Koršunovasu, redatelju predstave Othello, prenosi Fena.

Zlatni lovorov vijenac za najbolje glumačko ostvarenje pripao je Saulius Ambrozaitis za ulogu Jaga u predstavi Othello.

Nagrada je pripala i Varji Đukić za ulogu Danice u predstavi Pod oba sunca Borisa Liješevića.

Nagradu “Rejhan Demirdžić” za najboljeg mladog glumca dobio je Oleksandr Rudynskyi za ulogu Kaligule u istoimenoj predstavi Ivana Uryvskog.

O Zlatnom lovorovom vijencu za najbolju predstavu Malog MESS-a odlučila su djeca svojim glasovima i ovogodišnja pobjednica je predstava Gidionov čvor u režiji Selme Alispahić.

Više od 400 festivalskih gostiju

Zlatni lovorov vijenac publike 63. Festivala MESS dobila je predstava Chotto Desh.

Ovogodišnji 63. MESS predstavio je 12 predstava, od kojih je 11 bilo u zvaničnoj selekciji i šest predstava na Malom MESS-u.

Više od 400 festivalskih gostiju stiglo je u Sarajevo iz Bosne i Hercegovine, Ukrajine, Litvanije, Burkine Faso, Velike Britanije, Italije, Njemačke, Mađarske, Hrvatske, Kosova, Srbije, Crne Gore.

Festival je završen prvim gostovanjem u Sarajevu produkcije jednog od najvećih svjetskih koreografa Akram Khana i predstavom Chotto Dash, koja slavi otpornost ljudskog duha u savremenom svijetu.

Izvor: Agencije